ЄС назвав свою вимогу, яку найпростіше виконати Україні

Із 7 пунктів вимог, які було висунуто Україні з наданням статусу кандидата на членство в ЄС, технічно найпростіше призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Ще в грудні завершила роботу комісія з призначення САП. Тож дійсно, якщо запитати мене, що технічно найпростіше з цього списку, то це точно має бути цей пункт. Чекаємо на подальші кроки української влади», – сказав Маасікас.

На запитання, як залежатиме допомога Україні від виконання цих вимог, посол зазначив, що не хотів би встановлювати такий зв’язок. «Ми не хочемо і не повинні діяти з нашими українськими колегами так, що «якщо ви цього не зробите – цієї допомоги не буде». Ні, це не спосіб нашої співпраці», – наголосив посол.

Нагадаємо, Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС «з розумінням, що буде зроблено сім кроків», одним із яких є завершення призначення нового керівника САП шляхом затвердження визначеного переможця конкурсу, та запуск і завершення процесу відбору та призначення нового директора НАБУ. В іншому випадку Україна втратить статус кандидата.

Конкурсна комісія з обрання керівника САП із минулого року не може затвердити результати конкурсу, за якими детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів для зайняття посади керівника САП, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк – 229 балів.

Посли країн G7 виступили із заявою, у якій закликали українську владу розблокувати призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Напередодні депутат Палати представників США Вікторія Спартц звернулася з листом до президента США Джо Байдена про необхідність перевірити, чи є так звані «російські зв’язки» в очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Також вона нагадала, що ставленик Єрмака Татаров блокує призначення антикорупційного прокурора.