Попри війну: податкові збори понад план

Попри війну, податкові збори перевищують план, заявив в інтерв’ю «РБК-Україна» прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Фактично підприємства виконують той податковий план, який ми очікували навіть до війни. І це – позитивний момент у тому, як ми пройшли та квітень, і як ми зараз заходимо у травень», – зазначив Денис Шмигаль.

Водночас за словами прем’єр-міністра, митні надходження наразі є недостатніми для того, щоб стверджувати про виконання їхнього плану, проте на їхній обсяг вплинули своєчасні та адекватні рішення уряду, відповідно до вимог воєнного стану.

«Ми поки що не виконуємо довоєнні надходження по митниці, тому що свідомо відмовилися від збору митних платежів, від ПДВ. Ми відкрили митницю повністю для того, щоб гуманітарна допомога, зброя, харчові продукти – все в’їжджало до України безперешкодно», – пояснив він.

Загалом, за словами очільника уряду, у першому кварталі Україна перевиконала бюджет, і це дозволило збалансувати недовиконання нею бюджету у березні.

«Що відбувається з бюджетом і у чому складність квітня, травня, червня – воєнних місяців? Сума коштів, яка потрібна країні для виживання під час війни, значно, драматично перевищує бюджет мирного часу. Військовий бюджет у рази перевищує потреби бюджету мирного часу», – наголосив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, упродовж січня – квітня 2022 року до зведеного бюджету надійшло 344,7 млрд грн за платежами, що контролюються Державною податковою службою (ДПС). Проти торішніх показників, обсяги надходжень за період 4 місяців поточного року відображають перевищення на 27,6%.

Раніше повідомляли також, що держбюджет за січень-квітень 2022 року виконано з дефіцитом у сумі 146,6 млрд гривень.  У квітні 2022 року до загального фонду держбюджету надійшло 76,2 млрд гривень. Це становить 74% від надходжень березня (103,4 млрд гривень).