“Били за будь-якої нагоди” – історії українців, звільнених із російського полону

Російські окупанти тримали у тісних підвалах, били, принижували, катували полонених українців.

Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова продовжує розповідати історії громадян України, звільнених із російського полону, в Telegram.

Цього разу вона поділилася історією волонтера “Червоного Хреста” Володимира Хропуна, якого російські окупанти викрали у селі Козаровичі на Київщині.

“Перші кілька днів його разом із іншими бранцями тримали в сусідньому селі Димер у підвалі фабрики. У приміщенні площею 28 квадратних метрів разом з ним утримувалося близько 40 полонених. Володимир розповідає, що військові били їх прикладами, застосовували електрошокери та всіляко знущалися. Йому зав’язали очі та руки і вимагали надати інформацію про українську армію”, – написала Денісова.

Полонених протримали в Україні майже тиждень. Згодом перевезли до Білорусі.

“Далі шлях українців лежав до російської в’язниці, де знущання продовжилися. Рашисти принижували полонених, змушували ставати на коліна і приймати незручні пози. Не дивишся у вічі, робиш щось повільно – українців били за будь-якої нагоди.

Володимир нарахував 72 полонених, які перебували в ув’язненні в безпосередній близькості від нього, але судячи зі звуків, що лунали, бранців було набагато більше. Володимира вдалося звільнити під час обміну, який відбувся 9 квітня”, – зазначила вона.

Доповнюється.