Оцінили ризик наступу російських окупантів з Придністров’я на територію України

Поблизу українського кордону наразі не спостерігається формування російськими окупантами угруповання для відновлення наступу в напрямку Чернігівської та Сумської областей.

Про це заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко на брифінгу щодо ситуації на ділянках державного кордону.

“У російському прикордонні відмічається певне переміщення російської техніки. В той же час формування ворогом угруповання для відновлення наступу ми не фіксуємо”, – сказав він.

Водночас країна-загарбниця продовжує здійснювати збройні провокації на українсько-російській ділянці кордону в напрямку Чернігівської та Сумської областей. Звідти українські військові вигнали ворога.

“У межах Київської, Сумської та Чернігівської областей в рамках відновлення контролю за кордоном прикордонники вже вийшли на всі ділянки відповідальності. Але небезпека ще залишається, тому у класичному вигляді охорони кордону ще не відбувається”, – сказав Демченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія хоче зірвати постачання зброї” чому посилилися ракетні обстріли заходу й центру України

Додав, що нині ще продовжуються заходи з подальшої перевірки місцевості в прикордонні, облаштовуються опорні пункти спостережень та охоронні пости.

“Серед небезпеки, яка є на тих напрямках, це можливе замінування місцевості, робота диверсійних груп та обстріли з суміжної території. За останні дні ворог неодноразово обстрілював Україну, відкриваючи вогонь зі своєї території”, – розповів речник ДПСУ.

Демченко зазначив, що напруженою залишається ситуація на кордоні з Молдовою, зокрема на сегменті Придністров’я.

“Не виключається, що як і територію Білорусі, ворог може використати цей напрямок для подальшої ескалації. Однак зазначу, що і на кордоні з Білоруссю, і на напрямку Придністров’я сили оборони України вживають усіх необхідних заходів для посилення цих ділянок і, зокрема, враховується вся інформація, яка може впливати на захист кордону”, – сказав речник.

Також він нагадав, що пункти пропуску на Придністровському сегменті українсько-молдовського кордону, а також на кордоні з Білоруссю і Росією, зачинені рішенням уряду України. Українські прикордонники не здійснюють заходів з оформлення та пропуску громадян.

Росія назвали “одіозною і небезпечної” резолюцію Генасамблеї ООН з вимогою вивести російські війська з Придністров’я.