Актор московського театру влаштував перфоманс, у якому показав Путіна Фантомасом

На Венеційському бієнале актор московського театру Юрій Юдніков поблизу російського закритого павільйону влаштував перформанс.

Він з’явився в образі, який порівнює президента РФ Володимира Путіна й злочинця із французьких комедій Фантомаса. Про це повідомляє Hyperallergic.

Актор перевдягнувся у Фантомаса, а між ногами в себе повісив портрет Путіна.

“Його персонаж вигаданий, а президент сучасної Росії – цілком реальна людина, яка становить серйозну загрозу для світу. Я хотів показати, що є різниця між абстрактним злом і реальним, уособленим злом, але є і схожість, оскільки люди не живуть наодинці, а формуються в культурі”, – розповів Юдніков у коментарі виданню.

Після цього він з’явився в образі “гопника” – майці з ланцюгом, спортивних штанах, туфлях і з маскою російського лідера на обличчі.

Також під час виступу він зачитував фрагменти із сатиричної повісті Миколи Гоголя “Ніс”. У ній ідеться про російського чиновника, у якого ніс жив своїм життям та обійняв вищу посаду за свого господаря.

Пізніше за несанкціоновану акцію Юднікова затримала поліція. Його допитали про те, що саме він говорив під час російськомовного виступу, а також, чи критикував він Італію та італійських політиків. Коли дізналися, що цього не було, то відразу відпустили. Також йому не загрожують штрафи.

Юдніков народився і виріс в Україні, але переїхав у Росію, щоб робити там акторську кар’єру. Він був учасником московського театру Teatr.doc, вистави якого часто критикують владу. У березні 2022 року він утік до Гельсінкі, де є частиною організації Artists at Risk, що допомагає працівникам культури, які стикаються з політичними переслідуваннями та утиском.

“Як людина, яка через свої політичні переконання опинилася в еміграції, я використовуватиму доступні мені засоби мистецтва й культури, і в міру можливостей намагатимусь заявити про свою громадянську позицію та боротися за мир”, – додав Юдніков.

Литовський піаніст Даріус Мажинтас 26 квітня влаштував концерт на підтримку України в Ірпені. Рояль поставили поблизу зруйнованого будинку культури. Концерт тривав близько години – звучали ноктюрни Шопена.