Вперше з початку війни – судно з українським зерном завантажили для експорту в порту Румунії

У четвер, 28 квітня, в румунському чорноморському порту Констанца завершили завантаження судна Unity N українською кукурудзою.

Всього там її 71 тис. т. Про це повідомляє Reuters.

Через те, що морські порти заблоковані, Україна відправляла вантажі потягом через західний кордон або через свої невеликі річкові порти на Дунаї до Румунії. Це перше судно з українським зерном, яке завантажили для експорту з початку повномасштабної війни.

“Підтримати експорт українського зерна – означає запобігти колосальній хвилі світового голоду, спровокованій блокуванням українських портів”, – сказав глава портового оператора Comvex Віорел Панайт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врожай зернових в Україні скоротиться на 20% – британська розвідка

Він зазначив, що цього тижня оператор завершив навантаження майже 35 тис. т залізної руди з України, а друге судно завантажать приблизно 15 травня.

Відомо, що до Констанци відправили майже 80 тис. т українського зерна. Ще стільки ж – вже схвалено.

За словами Панайта, необхідно провести додаткову роботу над сполучною інфраструктурою порту.

“Інфраструктура навколо порту є проблемою для всієї економічної діяльності в Румунії… повільний доступ призводить до додаткових витрат у цих галузях”, – зазначив він.

Блокування Росією українських портів у Чорному морі може призвести до глобальної продовольчої катастрофи. Вона спровокує голод, масові міграції та політичну нестабільність. Про це заявили в Організації Об’єднаних Націй.