Вражаючі цифри: українці висловили актуальне ставлення до путіна і лукашенка

Абсолютна більшість українців негативно ставляться до диктатора республіки білорусь аляксандра лукашенка та російського диктатора владіміра путіна.

Про це йдеться в оприлюднених результатах дев’ятого загальнонаціонального опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», повідомляє УНІАН.

Зазначається, що абсолютна більшість респондентів негативно ставляться до Лукашенка (96%) та Путіна (98%).

При цьому впродовж останніх двох місяців значно покращилося ставлення українців до очільників Польщі, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Литви та Франції.

Так, українці позитивно ставляться до президента Польщі Анджея Дуди – 92% опитаних, до прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона – 87%, до президента США Джо Байдена – 86%, до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана – 76%, до президента Литви Ґітанаса Наусєди – 75% та до президента Франції Емманюеля Макрона – 75%.

До президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн позитивно ставляться 66%.

«Водночас, погіршилося ставлення до канцлера Німеччини Олафа Шольца: позитивно ставляться до нього 30%, негативно – 54% (у січні 2022 року – 23%). До президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра позитивно ставляться 26%, негативно – 44%», – йдеться у результатах опитування.

Аудиторія опитування, проведеного 26 квітня, – населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність – 1 тисяча респондентів. Метод опитування – CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Нагадаємо, за даними опитування соцгрупи «Рейтинг», близько 20% дорослого населення України через війну були змушені покинути свої оселі. Найбільше переселенців серед жителів сходу – домівки залишили 58% осіб.

За результатами іншого соцопитування, 39% українців переконані, що залишати свою країну під час війни – неправильно і неприйнятно.

Близько 79% українців цілковито вірять в перемогу України у війні з росією, та відводять на неї від кількох тижнів до місяців.