Розвідка США допомогла врятувати літаки й засоби ППО України

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії американська розвідка надала Україні детальну інформацію про те, коли й де саме війська окупантів збиралися вдарити ракетами та скинути бомби.

Це допомогло Україні врятувати засоби протиповітряної оборони та авіацію, пише NBC News із посиланням на інформацію офіційних осіб Сполучених Штатів Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збройні сили України перейшли на зброю НАТО – Кулеба

Зазначається, що обмін розвідувальними даними також дозволив Україні збити на Київщині російський транспортний літак із сотнями військовослужбовців. Це допомогло відбити напад Росії на ключовий аеропорт під Києвом у Гостомелі.

Надання розвідданих Україні було частиною того, що американські офіційні особи називають масштабною та безпрецедентною операцією з обміну розвідданими з партнером, що не входить до НАТО. За їхніми словами, вона відіграла вирішальну роль в успіху України проти більших та краще оснащених російських збройних сил.

Українські сили ППО почали посилено охороняти кордон на Волинському та Поліському напрямках. Також Україна посилила охорону штабів, вузлів зв’язку, військових містечок, арсеналів, баз і складів зберігання озброєння, військової техніки та паливно-мастильних матеріалів.