Газпром може втратити третину експорту газу в Європу вже 2022 року – ЗМІ

Експорт газу російської корпорації Газпром у Європу може скоротитися цього року приблизно на третину.

Причиною для цього називають вторгнення в Україну, конкуренцію зі скрапленим природним газом і плани переходу Росії на розрахунки в рублях. Про це повідомляє Reuters з посиланням на опитаних аналітиків.

На Росію припадає близько 40% європейських поставок газу, але Захід після початку вторгнення РФ в Україну намагається відучити себе від російських енергетичних потоків.

За словами аналітиків, плани стягнути плату за продаж газу “недружнім” країнам у рублях також підірвали перспективи експорту російського газу, оскільки Європа наголосила, що це було “шантажем” і майже одноголосно відмовилася виконувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія готова зупинити платежі за російський газ – Bloomberg

Перспективи експорту газу з країни-агресорки були підірвані планами стягувати плату в рублях за продаж газу “недружнім” країнам.

Зокрема Сергій Капітонов з енергетичного центру московської школи менеджменту “Сколково” спрогнозував, що постачання Газпрому в Європу скоротяться на 40-45 млрд куб. м 2022 року з приблизно 150 млрд куб. м 2021-го.

На думку керівника відділу дослідження ринку газу в Rystad Energy Сіндре Кнутссона, постачання знизяться ще більше. Він не відкидає і припинення потоків через Україну, якщо війна завадить безпечному продовженню роботи газопроводів.

Туреччина диверсифікує постачання зрідженого природного газу завдяки контракту на придбання американського ЗПГ. Це обійдеться країні в $1 млрд.