Сльози, синьо-жовті футболки замість костюмів та овації стоячи. Українські фігуристи виступили на ЧС у Франції. Фото, відео

25 березня танцювальні дуети виконували ритмічний танець. Під час номеру Назарової та Нікітіна звучало дві композиції – спочатку “1944” української співачки Джамали, а потім “Ой у лузі червона калина” у виконанні лідера гурту “Бумбокс” Андрія Хливнюка.

Фігуристи виступали не в танцювальних костюмах, а у футболках кольорів українського прапора.

Назарова та Нікітін родом із Харкова. За даними Суспільного, після закінчення зимової Олімпіади вони повернулися в рідне місто, а невдовзі почалася війна. Назаровій вдалося виїхати з Харкова на початку бойових дій, а Нікітін перебував у місті під постійним обстрілом російських військ понад три тижні.

Українська федерація фігурного катання на ковзанах повідомила, що фігуристи змінили ритм-танець перед самим чемпіонатом. У коментарі сайту Golden Skate вони сказали, що перед змаганням змогли дістатися до Польщі, де готували танець, і тренувалися там “так ревно, як ніколи в житті”.

В асоціації наголосили, що українці зробили унікальну підтримку, яку самі вигадали.

“Для нас дуже важливо розповісти всьому світу, що зараз відбувається в Україні. Звісно, це змагання, але для нас це щось більше. Ми бачили танки, чули стрілянину, у моєму будинку вже немає вікон. Це жахливо – бігти до укриття, тримаючи дитину на руках, я нікому не бажаю пережити таке”, – сказала Назарова.

За словами Нікітіна, вони хотіли привернути увагу до ситуації в Україні та підтримати українців.

“Усього шість днів тому ми були в Україні, я був у Харкові, і всі наші сім’ї досі там. Ми бачили, що вони (російські окупанти. – “ГОРДОН”) роблять, і це огидно. Ще місяць тому неможливо було повірити, що хтось може атакувати іншу країну у ХХІ столітті”, – сказав фігурист.

Після виступу спортсмени не могли стримати сліз. Публіка кілька хвилин аплодувала стоячи, у багатьох глядачів у руках були прапори України.

Фото: EPA

Фото: EPA

Пара набрала 67,70 балів, посівши 16-те місце. Для того, щоб продовжити змагання у довільній програмі, треба було потрапити до першої двадцятки (загалом на чемпіонаті світу виступала 31 пара). Але Назарова й Нікітін вирішили не продовжувати участь у змаганнях. Нікітін сказав пресслужбі федерації фігурного катання, що на підготовку у них було лише три дні, вони встигли вивчити лише ритм-танець, на зміну довільного забракло часу. Кататися з уже поставленим до цього сезону танцем – на музику з мюзиклу “Мулен Руж!” – вони визнали неприйнятним з морального погляду.

Журналіст порталу Olympics Нік Маккарвел написав у Twitter після виступу пари: “Мабуть, один із найемоційніших номерів, які я коли-небудь бачив. І Олександра Назарова, і Максим Нікітін отримують хвилинні оплески стоячи”.

23 березня на чемпіонаті виступила ще одна українська пара – Софія Голіченко та Артем Даренський.

Вони показали коротку програму і кваліфікувалися у довільну, але відмовилися від подальшого виступу, повідомила пресслужба федерації фігурного катання.

Голіченко розповіла, що через війну вони не тренувалися після Олімпіади, тому недостатньо готові до виступу. За словами спортсменів, своєю участю у чемпіонаті світу вони хотіли показати, “що українські спортсмени виступають, щоб боротися, щоб показати, які українці сильні”.

Фото: EPA

Фото: EPA

Участь у чемпіонаті продовжує український фігурист Іван Шмуратко. 24 березня він відкатав коротку програму під пісню французького шансоньє Шарля Азнавура Une Vie D’amour, з 73,99 балами посів 22-е місце та кваліфікувався у довільну програму.

Відео виступу Шмуратка опублікувало у Twitter Radio-Canada Sports. Він також був одягнений у футболку національної збірної.

“Я пишаюся тим, що я українець і представляю свою країну на міжнародній арені. Люди в Україні зараз не думають про спорт, про фігурне катання, про чемпіонати світу, вони думають про те, щоб вижити, захистити себе, свої родини, свою країну. Зі свого боку я роблю все, щоб дати людям надію, щоб вони пишалися [своїми спортсменами]”, – процитувала федерація фігурного катання заяву спортсмена

Його виступ публіка також зустрічала оваціями.

26 березня Шмуратко вийде на лід із довільною програмою.

Контекст:

Чемпіонат світу з фігурного катання відубвається у Монпельє з 21-го до 27 березня. Як повідомляють на сайті змагань, загалом у них бере участь 400 фігуристів.

Через вторгнення російських військ в Україну російських і білоруських фігуристів усунули від усіх змагань, тому вони не беруть участь у чемпіонаті.

Україну на ЧС мала представляти також Анастасія Шаботова – росіянка, яка 2019 року набула українського громадянства. Але напередодні чемпіонату вона лайкнула в Instagram пост російського тренера з фігурного катання Євгена Плющенка, у якому він підтримав війну Росії проти України. Як наслідок Шаботова знялася зі змагань і її виключили зі збірної України.