Спільна закупівля газу державами ЄС: Україна зможе приєднатися до платформи

Держави-члени Європейського союзу працюватимуть разом над спільною закупівлею газу. Платформа спільних закупівель також буде відкрита для країн-членів Східного партнерства, серед яких і Україна. Про це йдеться у висновках, ухвалених за підсумками засідання Європейської ради, яке відбулось 24-25 березня в Брюсселі. Таке доручення державам-членам та Європейській комісії прописано з метою позбавлення залежності постачання газу від Росії, констатує "Інтерфакс-Україна".

У висновках йдеться, що Європейська рада розглянула готовність ЄС на найближчу перспективу і доручила Раді "вивчити пропозиції Комісії щодо політики ЄС у галузі зберігання газу, належним чином беручи до уваги та враховуючи інтереси держав-членів, які мають значні потужності для зберігання, з метою гарантування справедливого балансу".

"Заповнення сховищ газу в усьому Союзі має розпочатися якнайшвидше з повним урахуванням національних заходів щодо забезпечення готовності. Напередодні наступної зими держави-члени та Комісія терміново повинні: встановити необхідні механізми солідарності та компенсації; працювати разом над добровільною спільною закупівлею газу, зрідженого природного газу та водню, оптимально використовуючи колективну політичну та ринкову вагу Європейського Союзу та його держав-членів для зниження цін на переговорах. Платформа загальних закупівель також буде відкрита для країн Західних Балкан та трьох асоційованих Східних партнерів", – йдеться у висновках.

Крім того, робота також буде спрямована на завершення та покращення газових і електричних з`єднань у всьому Європейському Союзі, включно з повною синхронізацією електричних мереж та працювати над гарантуванням безпеки поставок для всіх держав-членів. 

За словами президента Франції Еммануеля Макрона, лідери країн ЄС узгодили революційне рішення, що повністю змінює енергетичний ринок Європи, пише "Європейська правда" з посиланням на Figaro.

"У нас є бажання вийти з залежності від російського викопного палива… Ми вперше вирішили, що комісія (Єврокомісія) матиме мандат на спільні закупівлі, зокрема газу. Саме так було прийнято рішення щодо вакцин під час кризи Covid. Колективні закупівлі, можливість спільно визначати довгострокові контракти, є найкращим інструментом для зниження ціни на наш газ, і тому ми доручили Комісії це зробити", – заявив Макрон.

Досі така ініціатива не зустрічала підтримки у ЄС, оскільки суперечила курсу Євросоюзу на лібералізацію газового ринку. Це дозволяло РФ впроваджувати свою політику, пропонуючи дружнім урядам довгострокові контракти на постачання газу за зниженими цінами. Зокрема, в ЄС такий контракт отримала Угорщина.

При цьому невідомо, чи буде Єврокомісія закуповувати весь обсяг газу, який потребує ЄС, чи угоди з демократичними країнами-продавцями газу (наприклад – із Норвегією чи США) будуть виведені із спільних закупівель.

Втім, за будь-якого сценарію такий підхід має спросити переговори з РФ – Кремль більш не зможе пропонувати знижки, виходячи з політичних рішень урядів окремих країн.