Чи покарають роботодавця за затримку при виплаті зарплати під час війни: бачення Держпраці

В Управлінні Держпраці у Черкаській області пояснили, чи діє норма про відповідальність за несвоєчасну оплату праці у регіонах, де тривають бойові дії, пише "Інтерактивна бухгалтерія".

Перш за все, вони нагадали, що Торгово-промислова палата України повідомила про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24.02.2022 р. (лист ТПП від 28.08.2022 р. № 2024/02.0-7.1). При цьому згідно з ч. 1 ст. 9 ЦКУ положення цього Кодексу застосовуються до врегулювання відносин, які виникають у сферах використання природних ресурсів та охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства. Водночас відповідно до ч. 1 ст. 617 ЦКУ особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Отже, в Управлінні Держпраці, з огляду на викладене, вважають, що в умовах воєнного стану положення ЦКУ щодо звільнення від відповідальності за порушення зобов`язання має застосовуватися і до зобов’язань за трудовими відносинами.

Разом з тим звертають увагу, що звільнення від відповідальності за порушення зобов`язання внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили) не звільняє від виконання самого зобов’язання. Отже, після усунення вищезгаданих обставин, особа зобов’язана виконати всі свої зобов’язання перед іншою стороною.

У Держпраці також наголосили, що роботодавці повинні вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання зарплати (наприклад, шляхом переведення бухгалтерів на дистанційну роботу та забезпечення програмно-технічними засобами для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності).