МЗС Китаю каже, що НАТО не варто заганяти Росію “у кут”

Заступник міністра закордонних справ Китаю Ле Юйчен заявив, що НАТО не слід розширюватися далі на схід, заганяючи Росію, яка володіє ядерним потенціалом, "у кут". Про це він сказав на безпековому форумі в Пекіні, повідомляє Reuters, констатує Liga.net.

Він також виступив проти антиросійських санкцій, заявивши, що російських громадян позбавляють закордонних активів нібито "без жодної причини".

"Історія знову і знову доводить, що санкції не можуть вирішити проблем. Санкції лише нашкодять звичайним людям, вплинуть на економічну та фінансову систему… і погіршать стан світової економіки", – сказав китайський урядовець.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив сьогодні, що КНР "може стати важливим елементом глобальної системи безпеки, якщо ухвалить правильне рішення – підтримати коаліцію цивілізованих країн і засудити варварство РФ".

"Це шанс сидіти за столом на рівних. Європейці та американці мають чітко пояснити Пекіну різницю між $1,6 трлн і $150 млрд (товарообіг Китаю із західними країнами та РФ відповідно. – Ред.)", – написав Подоляк у Twitter.

У повідомленнях ЗМІ на початку цього місяця йшлося про те, що Китай нібито заздалегідь знав про військові дії Росії і зажадав від Кремля відкласти їх до закінчення зимових Олімпійських ігор. Нещодавно повідомлялося, що Москва звернулася до Пекіна за військовою та фінансовою допомогою.

18 березня у статті для The Washington Post посол Китаю в США Цінь Ган написав, що Китай зробив би все можливе, щоб запобігти війні проти України, якби знав про її підготовку.

Того ж дня президент США Джо Байден у розмові з лідером Китаю Сі Цзіньпіном попередив його про наслідки, якщо КНР підтримає Росію у війні проти України.