Міжнародний союз біатлоністів ініціював припинення членства федерацій РФ та Білорусі

Це рішення слідує за попередніми заходами Виконкому IBU щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до участі в заходах IBU.

Виконком союзу погодився на додаткові кроки, оскільки національні федерації Росії та Білорусі “не виконали своїх гуманітарних зобов’язань на кшталт Конституції IBU”.

Припинення членства нацфедерацій країн-агресорів у IBU регулярно переглядатимуть, це триватиме до наступного конгресу у вересні 2022 року. Подальші рішення щодо членства залежатимуть від розвитку ситуації та поведінки нацфедерацій, додали в IBU.

Обидві національні федерації проінформували про це рішення 16 березня, вони мають сім днів, щоб відреагувати. Після закінчення цього строку буде ухвалено остаточне рішення про зупинення членства.

Виконком IBU також оголосив про спільний проєкт із національними федераціями Австрії, Чехії, Франції, Німеччини, Італії, Норвегії, Швеції та Швейцарії для надання підтримки українським біатлоністам. Учасники проєкту проводитимуть тренувальні збори для українських спортсменів та команд усіх категорій, щойно у них з’явиться можливість виїхати за межі своєї країни.

Також IBU передасть на проєкт комплектації українців спортивною зброєю 250 тис.

Контекст:

Після початку повномасштабної війни РФ проти України країну-агресора почали масово виключати з міжнародних спортивних організацій і забороняти спортсменам Білорусі та РФ участь у змаганнях.

Зокрема, ФІФА 27 лютого заборонила збірній Росії з футболу виступати під своїм прапором та назвою. Пізніше ФІФА разом з УЄФА виключили всі російські футбольні клуби з усіх турнірів.

МОК рекомендував не допускати російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Як наслідок, за день до початку Паралімпіади російським і білоруським спортсменам відмовили в участі.

Росію та Білорусь також усунули від усіх змагань із хокею.