FT, NYT, CNN: Росія просить Китай допомогти у війні з Україною

За даними джерел Financial Times серед американських посадовців, Росія попросила у Китаю надати їй військову техніку для підтримки свого вторгнення в Україну, пише "Європейська правда".

Видання зазначає, що ця новина викликала занепокоєння у Білого дому тим, що Пекін може підірвати зусилля Заходу з надання допомоги українським силам у захисті своєї країни.

Посадовці США повідомили виданню, що Росія просила у Китаю військову техніку та іншу допомогу. Вони відмовилися повідомити подробиці про те, про яку техніку йдеться.

Інше джерело, знайоме із ситуацією, зазначило, що США готуються попередити союзників про ситуацію на тлі деяких ознак того, що Китай може готуватися допомогти Росії.

Інші посадові особи США також заявили, що є ознаки того, що у Росії закінчуються деякі види озброєнь, оскільки війна в Україні триває понад два тижні, саме тому вона звернулась до Китаю.

Американське CNN також отримало від своїх джерел серед посадовців США інформацію про те, що Росія нібито звернулася до Китаю з проханням про військову та економічну допомогу через її становище у війні проти України.

За інформацією CNN, Росія просить про деяке військове обладнання, зокрема безпілотники, та економічну допомогу. Посадовець не уточнив, якою була реакція Китаю на цей запит, зазначивши лише, що відповідь надійшла.

Крім того, за даними газети The New York Times, яка посилається на думку офіційних осіб США, є ознаки, що в Росії закінчуються деякі види зброї, бо війна проти України триває вже третій тиждень. Москва також попросила економічну допомогу, щоб компенсувати втрати економіки через санкції, пише Lb.ua.

Видання зазначає, що американські чиновники відмовилися розповідати про типи військової техніки, якої потребує Москва. Чиновники також відмовилися обговорювати будь-яку реакцію Китаю на запити.

У посольстві Китаю заявили, що не знають про те, що РФ запросила в Китаю військову техніку для продовження війни з Україною, повідомляє Reuters з посиланням на представника посольства Китаю у Вашингтоні.

"Я ніколи про це не чув… Наразі першорядним завданням є запобігання ескалації напруги або навіть виходу ситуації з-під контролю," – заявив представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пеньюй. Він також додав, що "поточна ситуація в Україні дійсно бентежить" та закликав "докласти максимум зусиль, щоб підтримати Росію та Україну у просуванні переговорів, попри складну ситуацію, для досягнення мирного результату".

У понеділок радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван проведе переговори з головою зовнішньої політики КНР Яном Цзечі.

На зустрічі Салліван попередить Цзечі, що на Пекін чекають наслідки, якщо він допоможе Москві обійти санкції та продовжувати вторгнення, пише видання.

«Ми повідомляємо Пекіну напряму, приватно про те, що масштабні спроби ухилення від санкцій або підтримка Росії в їх компенсації безсумнівно будуть мати наслідки», – заявив Салліван на CNN у неділю.

Він також додав, що Китай «до вторгнення усвідомлював, що Путін щось планує», але, можливо, не знав про весь масштаб. «Цілком можливо, що Путін збрехав їм так само, як він збрехав європейцям та іншим», – сказав Джейк Салліван.

В адміністрації Байдена сподіваються переконати Китай тиснути на Росію, щоб Путін змінив політику щодо України, пише The New York Times. На думку співрозмовників видання в адміністрації президента США, Китай може обмежитися риторичною підтримкою Москви і, можливо, не захоче ще дужче зв`язуватися з Путіним, надаючи військову підтримку війні.

Нагадаємо, на думку міністра фінансів США Джанет Єллен, санкції, запроваджені проти Росії у відповідь на військове вторгнення в Україну, обмежать, серед іншого, здатність Китаю закуповувати в Росії нафту.

Міністр торгівлі Джина Раймондо заявила, що США можуть застосувати «руйнівні» заходи проти китайських компаній, які ігнорують санкції проти Росії.

10 березня Китай відмовив Росії в постачанні запчастин для літаків.