НБУ – про фінансовий стан банківського сектору під час війни

Директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова розповіла про роботу банків та кроки регулятора в умовах воєнного стану:

"Банківська система злагоджено працює в надскладних умовах та підтримує економіку.

Розроблені заздалегідь плани безперервної діяльності дали змогу банкам і надалі здійснювати основні операції. Побоювання значних відпливів коштів не реалізувалися.

Наявний запас ліквідності забезпечуватиме виконання банками своїх зобов’язань перед клієнтами.

Від початку війни Національний банк України вжив низку кроків для протидії наслідкам кризи:

– для підтримки ліквідності незначно обмежено зняття клієнтами готівкових коштів, розширено можливості підкріплення банків готівкою та запроваджене бланкове рефінансування;

– для забезпечення стійкості фінустанов було заборонено виплату дивідендів за 2021 рік;

– унесено зміни до правил оцінки банками кредитного ризику для коректного відображення "кредитних канікул", що банки пропонують клієнтам.

Поступки, на які пішли банки для покращення умов обслуговування клієнтів, зокрема "кредитні канікули" та зниження комісій, очікувано негативно позначилися на їхніх показниках їх діяльності. У зв’язку з війною також значно зросли кредитні та операційні ризики. Національний банк із розумінням ставиться до поточної ситуації та не застосовуватиме заходи впливу до банків за порушення ними економічних нормативів.

Банкам буде надано достатній час після завершення дії воєнного стану на приведення своєї діяльності у відповідність до регуляторних вимог.

Національний банк і надалі оперативно реагуватиме на ситуацію в банківському секторі та застосовуватиме доступні механізми для забезпечення його безперервної діяльності та стійкості".