ЄС представив план заміни 100 млрд кубів росгазу до кінця року

Європейська комісія представила план REPowerEU, який передбачає досягнення незалежності Європи від російського газу, повідомляє прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні, констатує Liga.net.

Згідно з планом, країни ЄС зможуть зменшити на 100 млрд кубометрів споживання газу з РФ вже до кінця 2022 року. Це дві третини річного імпорту газу із РФ.

REPowerEU заснований на двох напрямках.

Перший – диверсифікація постачань та залучення більше відновлюваних джерел газу.

Зокрема, передбачається збільшити імпорт СПГ та трубопроводів, що замінить 60 млрд кубометрів російського газу. Подвоїти стійке виробництво біометану, що компенсує ще 18 млрд кубометрів. Також ЄС збільшить виробництво та імпорт відновлюваного водню. Наприклад, 20 млн тонн водню можуть замінити 50 млрд кубометрів російського газу. Ще один крок – заміна природного газу на газ, що виробляється з відновлюваних джерел.

Другий напрямок – прискорити перехід до чистої енергії.

Планується встановити мільйони фотоелектричних панелей на дахах будинків, підприємств та фермерських господарств і подвоїти швидкість встановлення теплових насосів протягом наступних п`яти років.

Вже на кінець цього року близько 25% електроенергії в Європі може вироблятися завдяки сонячній енергії.

Також ЄС має намір прискорити процедури видачі дозволів для збільшення вітрових потужностей на берегах і на морі та запровадити великомасштабні проекти сонячних електростанцій.

Крім того, до жовтня ЄС має намір заповнити на 90% свої газосховища, а Європейська Комісія готова підтримати спільні закупівлі газу.

План також передбачає фінансову допомогу домогосподарствам, які не мають змоги повністю сплачувати рахунки за електроенергію.