Кабмін перерозподілив видатки бюджету – спрямував на оборону ще 51 млрд грн

Кабмін повідомив, що 10 березня прийняв постанову «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету» для оперативного забезпечення потреб сектору безпеки та оборони в умовах введеного воєнного стану в Україні у зв`язку з військовою агресією рф проти України:

"Урядове рішення дозволить скоротити видатки та надання кредитів загального фонду державного бюджету, що передбачені головним розпорядникам коштів державного бюджету Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» за бюджетними програмами, та, відповідно, збільшити видатки резервного фонду.

А саме: збільшення обсягу видатків за бюджетною програмою 3511030 «Резервний фонд» на 50 863,9 млн. грн. Зокрема, передбачено скорочення видатків на забезпечення органів державного управління, фінансування міжнародних фінансових організацій (МФО), міжнародну діяльність тощо.

Важливо зазначити, що видатки, які передбачається скоротити, є непершочерговими.

Таким чином, прийняте рішення дозволить забезпечити накопичення коштів резервного фонду, які в оперативному порядку спрямовуватимуться на забезпечення потреб сектору оборони та безпеки для зупинення військової агресії рф проти України та вирішення невідкладних питань спричинених військовими діями проти України.

Постанову розроблено відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та абзацу другого підпункту 2 пункту 22 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України".

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада дозволила Кабінету Міністрів протягом трьох місяців розпоряджатися державним бюджетом без погодження з нею. Видатки на оборону стали абсолютним пріоритетом.

Депутати прописали в Бюджетному кодексі нову статтю, згідно з якою низка його положень не буде застосовуватися у зв`язку з посиленням збройної агресії Російської Федерації проти України, визнанням нею самопроголошених утворень на окупованих територіях Донецької та Луганської областей України та з метою забезпечення здійснення видатків на національну безпеку та оборону.

Серед них – стаття 23 про обов`язкове погодження з парламентським комітетом з питань бюджету рішень про перерозподіл видатків бюджету та надання кредитів з бюджету.

Проєктом закону, опублікованим на сайті Верховної Ради, також передбачалася призупинка дії статті 55 Бюджетного кодексу про захищені статті видатків: оплата праці бюджетників, обслуговування державного боргу, соціальне забезпечення, поточні трансферти місцевим бюджетам тощо.

Законопроєкт №7100 підтримали 347 народних депутатів усіх фракцій.