Британія ввела санкції проти найбільших російських олігархів

Уряд Великої Британії запровадив черговий санкційний пакет, включивши у нього російських олігархів та багаторічних керівників досі багатих російських держкомпаній, які вважали стовпами путінського режиму. Про новий пакт санкцій оголосив особисто прем`єр-міністр Борис Джонсон, повідомляє "Європейська правда".

"Не може бути безпечної гавані для тих, хто підтримує жорстокий наступ Путіна на Україну… Ми будемо нещадними у переслідуванні тих, чия діяльність дозволила вбивати мирне населення, знищувати лікарні та здійснювати незаконну окупацію суверенних держав, союзників (Великої Британії)", – оголосив прем’єр.

Ключовим олігархом, що потрапив під санкції, став мільярдер Роман Абрамович, формально – один з найбагатших лондонців, власник футбольного клубу "Челсі". Абрамович є громадянином Росії, Ізраїлю, Португалії, в Лондоні проживав у купленій ним елітній нерухомості.

Накладання на нього санкції відбулося ще до продажу Абрамовичем "Челсі", про що він активно вів переговори з потенційними покупцями.

За рішенням уряду Великої Британії, всі британські активи Абрамовича будуть заморожені, бізнесам та приватним особам з Британії відтепер заборонено здійснювати банківські транзакції з ним, а також йому заборонений в’їзд на британську територію.

Іншими представниками РФ, на яких накладені точно такі санкції, стали: мільярдер Олег Дерипаска, генеральний директор "Роснефті" Ігор Сєчін, голова правління ВТБ банку Андрєй Костін, генеральний директор "Газпрому" Алексей Міллер, президент російської державної трубопровідної компанії "Транснефть" Ніколай Токарєв, голова ради директорів банку "Росія" Дмитрій Лебедєв.

Раніше МЗС Британії закликала повністю відключити РФ від SWIFT замість нинішньої часткової заборони.

Водночас, відомо, що Німеччина гальмує зусилля ЄС щодо відключення "Сбербанку" від SWIFT.