США забороняють імпорт нафти та газу з Росії

Сполучені Штати запроваджують заборону на імпорт російської нафти та газу до США через війну в Україні, повідомив президент США Джо Байден, пише "Європейська правда".

"Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу, енергії. Це означає, що російська нафта більше не буде прийматися у портах США", – сказав Джо Байден.

Байден сказав, що проконсультувався з союзниками, перш ніж ухвалити це рішення, але США ідуть на цю заборону, "розуміючи, що багато наших європейських союзників і партнерів, можливо, не в змозі приєднатися до нас".

«Ми, Сполучені Штати, насправді є чистими експортерами енергоресурсів, тому ми можемо робити ті кроки, які інші не можуть. Їм (європейським країнам – ред.) потрібно робити більш довгострокові кроки з огляду на залежність від російських енергоресурсів. Наші команди об’єднані в тому, щоб тиснути на Путіна», – заявив Байден, констатує "Радіо Свобода".

Він визнав, що цей крок може означати витрати і для самих США, але повторив свою тезу про те, що «захист свободи передбачає і витрати». Він пообіцяв зробити все, аби послабити вплив цього кроку на ціну на бензин для американських домогосподарств.

«Ми вивільняємо нафту з резервів, ми забезпечуємо також світові енергопостачання, вживаємо всіх заходів, щоб захистити американські родини. Хочу звернутися до нафтогазових компаній: ми розуміємо, що ціни зростають через війну Путіна проти України. Але це не є виправданням для надзвичайного завищення цін. Не можна експлуатувати американських споживачів», – застеріг він.

Байден зазначив, що захист свободи має свою ціну, але республіканці і демократи чітко усвідомлювали, "що ми повинні це зробити".

Президент США додав, що в Америці відбулися масові акції на підтримку України, а це означає, що американці не готові фінансувати війну Путіна.

Близько 8% імпорту нафти Сполученими Штатами надходить з Росії, хоча країна не імпортує російський природний газ.

Додамо, що уряд Великої Британії заявив, що має намір припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

Тим часом Єврокомісія у вівторок запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива "задовго до 2030" року на тлі вторгнення Росії в Україну – зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.