Світовий банк підготував пакет підтримки Україні на $723 млн

Світовий банк повідомляє, що його Рада виконавчих директорів затвердила пакет додаткової бюджетної підтримки «Фінансування на відновлення в умовах складної економічної ситуації в Україні (FREE Ukraine)» у розмірі 489 млн дол (складається з додаткової позики на 350 млн дол і гарантій у розмірі 139 млн дол).

Також мобілізується грантове фінансування в розмірі 134 млн дол і паралельне фінансування в розмірі 100 млн дол.

Таким чином, загальна підтримка – 723 млн дол.

"Ця допомога у форматі швидкого фінансування дасть змогу уряду надавати критично важливі послуги українським громадянам – забезпечити заробітну плату працівникам лікарень, пенсії для людей похилого віку та соціальні програми для вразливих верств населення", – констатують у Світовому банку.

Початкова підтримка Світового банку була збільшена за рахунок гарантій від Нідерландів на 80 млн євро (еквівалент 89 млн дол) та Швеції на 50 млн дол.

Світовий банк також створив Цільовий фонд багатьох донорів (MDTF) для сприяння передачі грантових ресурсів від донорів в Україну із внесками Великобританії, Данії, Латвії, Литви та Ісландії на суму 134 млн дол. Світовий банк закликає до надання подальших грантових внесків до MDTF. Також Японія надає бюджетне фінансування у розмірі 100 млн дол, прикріплюючи до пакету підтримки.

«Група Світового банку вживає швидких заходів на підтримку України та її народу, які зіткнулися із насиллям та безпрецедентними руйнуваннями, спричиненими російським вторгненням, – зазначив Девід Малпас, президент групи Світового банку. – Група Світового банку підтримує народ України та регіон у цілому. Це перший із багатьох кроків, які ми робимо, щоб допомогти подолати далекосяжні людські та економічні наслідки цієї кризи».

Як зазначається, група Світового банку готує пакет допомоги Україні у розмірі 3 млрд дол у найближчі місяці та додаткову підтримку сусіднім країнам, які приймають українських біженців.

За даними УВКБ ООН, з початку вторгнення, 1,7 млн українців, переважно жінки, діти та люди похилого віку, виїхали з України до сусідніх держав. Середньо- та довгострокова підтримка буде потрібна для надання державних послуг як для біженців, так і для приймаючих громад, а також для доступу біженців до ринку праці.

Портфель проектів Світового банку в Україні спрямований на підвищення якості основних державних послуг на користь усього населення: водопостачання, каналізація, централізоване теплопостачання, постачання електроенергії, енергоефективність, дороги, соціальне забезпечення та охорона здоров’я, а також розвиток приватного сектору. Відтоді як Україна стала членом Світового банку у 1992 році, Банк надав країні понад 14 млрд дол у рамках близько 90 проектів та програм.