Німеччина побудує термінал СПГ заради відмови від російського імпорту

Німеччина у партнерстві з нідерландською Nederlandse Gasunie NV та RWE AG побудує термінал скрапленого природного газу, аби відмовитися від російського імпорту.

Про це повідомляє Bloomberg.

Державний банк країни KfW підписав меморандум щодо будівництва терміналу СПГ у північному портовому місті Брунсбюттель. У той час як Gasunie буде управляти об’єктом, уряд Німеччини володітиме його половиною через KfW.

“Необхідно якнайшвидше зменшити залежність від російського імпорту”, – заявив міністр економіки Роберт Хабек.

Цей крок свідчить про те, що Європа розглядає вторгнення в Україну як момент повороту від своєї тривалої залежности від російської енергетики. Німеччина покладається на понад половину імпорту російського газу, при цьому кількість джерел відновлюваної енергії не може наразі компенсувати відмову країни від ядерної енергетики. 

Минулого місяця канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв розширити інфраструктуру СПГ в країні через кілька днів після того, як зупинив російських проєкт газогону Північний потік – 2 вартістю 11 мільярдів доларів.

Термінал Brunsbuettel матиме річну потужність регазифікації 8 мільярдів кубометрів, і компанії планують згодом модернізувати це місце для переробки водневих похідних, таких як аміак, які можна виробляти з відновлюваних джерел енергії.