Можливі варіанти розвитку українського контрнаступу: що пише світова преса

Контрнаступ України вже йде на сході та півдні фронту. Поки що дрібні бої. ЗСУ може перемогти, зазнати поразки чи частково перемогти. Далі Києву потрібні гарантії безпеки на багато років від основних країн Заходу, щоб партнери продовжували озброювати, навчати війська і допомогли відродити український ВПК. Кремль повинен зрозуміти, що не зможе перечекати Захід, а лише зазнати невдачі або програти у війні. Росія обстріляла місце у Херсоні, де ховалися люди після евакуації через повінь. Україна почала використати західну бронетехніку в атаках на російські позиції. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

“Україна завдає удару у відповідь”, The Economist, Велика Британія

На хвилюючому кров відео українські військові просять Бога благословити їхню “священну помсту”, тож контрнаступ України йде повним ходом. Протягом кількох тижнів ЗСУ проводили розвідувальні та формуючі операції вздовж 1000-кілометрової лінії фронту, вишукуючи слабкі місця та збиваючи з пантелику росіян. Наразі Україна тестує оборону противника з інтенсивністю, небаченою протягом кількох місяців, атакуючи окупантів по низці позицій на сході та півдні. Знесення Каховської дамби 6 червня, як вважають західні військові джерела, було свідченням, що росіяни вже відчувають тиск.

Те, що відбудеться найближчими тижнями, визначить майбутнє України і всієї системи безпеки в Європі

Найближчими днями атак побільшає. Основні сили ще не запущені у бій. Однак те, що відбудеться найближчими тижнями, визначить майбутнє не лише самої України, а й усієї системи безпеки в Європі.

Завдання України показати Володимиру Путіну, його поплічникам, росіянам і всьому світу, що Росія не може перемогти, що це вторгнення було від початку неправильним, що Росія не зможе перечекати Україну та її західних партнерів, і що найкращий варіант для Кремля здатися до того, як Росія зазнає нових втрат і принижень.

Це непросте завдання, і ризик провалу реальний. Але завдяки дивовижній рішучості України, а також сильній та несподівано єдиній підтримці Заходу успіх можливий. Зараз потрібна потужна дипломатична та військова підтримка, і чітка відданість Заходу тому, що підтримуватиме Україну протягом багатьох років.

Росіяни добре окопалися та отримали підкріплення після кількох місяців мобілізації, яка поповнила запаси “гарматного м’яса”.

Уявіть собі найгірший сценарій контрнаступ України захлинається, її війська надто розтягнуті чи використовуються занадто економно, щоб завдати рішучого удару. Незважаючи на плачевний виступ російської армії в битві за Бахмут, вона почала здаватися не гіршою за українську. Голоси, які закликають Україну припинити бойові дії та розпочати переговори, звучатимуть голосніше, незважаючи на те, що припинення вогню залишить Росії майже 20% України, а російські обіцянки миру марні.

Це буде перемога Путіна не повна, про яку він мріяв, а успіх у його резервній меті завдати шкоди Україні, якщо не вдасться повернути її до складу Російської імперії. Будуть взаємні звинувачення усередині НАТО та ЄС. У США, які наближаються до президентських виборів, посилиться тиск із метою урізати кошти, які витрачаються на Україну.

Але бойові дії можуть піти інакше. Уявіть, що окупанти зламані, їхні війська біжать назад до Росії, побоюючись оточення, як вони це зробили з Харківської області у вересні 2022 року. Це було б серйозною невдачею для Путіна. Він втратив понад 100 тис. людей убитими та пораненими, витратив військову техніку на десятки мільярдів доларів, розірвав економічні відносини з Європою та Америкою, і все марно. Він боротиметься, щоб пережити приниження. Хоча Росія може страждати від глибокої та небезпечної нестабільності, багато хто на Заході був би радий побачити це.

Найімовірніший результат десь між ними. Протягом літа Україна відтіснятиме росіян на двох основних напрямках, відвойовуючи територію, але не спровокувавши повномасштабного краху. Перше місце, де наразі йде більша частина активності – Донбас. Однією з явних цілей України є звести нанівець успіхи Росії. Якщо Путін почне втрачати територію, яку утримував з моменту вторгнення у 2014 році, а також те, що захопив з лютого 2022 року, йому, його генералам та російському народу стане очевидно, яку помилку він зробив.

Україна намагатиметься розірвати “сухопутний міст” між РФ та Кримом. Якщо зможе, Крим стане ізольованим, його буде важко поповнювати та захищати. Багато російських військ може потрапити в полон

Іншою метою буде просування на південь. Україна буде прагнути розірвати “сухопутний міст”, який з’єднує Росію з Кримом. Якщо зможе це зробити, все зміниться. Крим стане ізольованим, його буде важко поповнювати та захищати. Велику кількість російських військ можуть відрізати та взяти в полон. Україна отримає частину свого узбережжя на Азовському морі Навіть якщо не зможе досягти узбережжя, важливим кроком буде просування досить далеко, щоб зробити дороги та залізниці зі сходу на захід, які постачають Крим, доступними для атак.

Ні Україна, ні Європа не будуть у безпеці, поки Путін вважає, що може розпочати ще одне вторгнення згодом. Тому Захід має зрозуміти, що його зобов’язання мають тривати роками. Поки Росія залишається загрозою, Україні потрібно достатньо зброї, щоб утримувати оборону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна” – Майкл Боцюрків

На практиці це означає, що необхідно узгодити сигнали до Росії, що ця війна не може закінчитися добре для неї. Члени НАТО розходяться в думках щодо того, чи Україна має стати членом, і в будь-якому випадку це не може статися, поки триває війна. Тож головні західні держави мають розробити набір гарантій безпеки для України, які будуть користуватись довірою, на відміну від пустих слів минулого.

За винятком чіткого договору це буде важко, але можливо. США мають юридичні зобов’язання, які зобов’язують давати для самозахисту зброю Ізраїлю і Тайваню. Гарантії мають охоплювати системи озброєнь, боєприпаси, навчання та підтримку для посилення оборонної промисловості України. Чим більше країн підпишеться під ними, тим переконливішими вони стануть, і важче їх буде скасувати, якщо буде обраний такий скептик України, як Дональд Трамп.

Тільки успішний контрнаступ і переконливі обіцянки безпеки можуть змусити росіян усвідомити, що війна Путіна марна

Побоювання України та надії Путіна полягають у тому, що Захід втратить фокус. Тільки успішний контрнаступ і переконливі обіцянки безпеки можуть змусити росіян усвідомити, що війна Путіна марна, що він ніколи не досягне успіху, а може лише зазнати невдачі чи поразки.

“РФ підірвала школу, де ховалися евакуйовані після повені”, Politico, США

У четвер Росія обстріляла райони Херсона, які утримувала Україна, ракетами. Очевидці повідомили про жертви в школі, де ховалися евакуйовані через повінь, які втекли води, яка піднімається.

Обстріл стався одразу після того, як президент Володимир Зеленський відвідав це місце. Підрив у вівторок греблі у Новій Каховці організував Кремль.

Генеральна прокуратура України повідомила, що у Херсоні поранено дев’ятьох мирних жителів. За словами очевидців, обстріляли основні шляхи евакуації з Херсона. Це сталося, коли там працювали сотні волонтерів, поліцейських та журналістів з усього світу.

У середу Зеленський повідомив, що росіяни стріляють по українським рятувальникам, які намагаються дістатися до тих, хто застряг у затоплених районах Херсонської області.

Рівень води в Херсоні піднявся на 5,61 м. 600 кв км Херсонської області під водою, з яких 32% на березі Дніпра, що утримується Україною, а 68% на березі, окупованому РФ

Станом на ранок четверга рівень води у Херсоні піднявся на 5,61 м. 600 кв км Херсонської області знаходяться під водою, з яких 32% на березі Дніпра, що утримується Україною, а 68% на березі, окупованому РФ.

“Україна вводить у бій західні танки через початок контрнаступу”, The Financial Times, Велика Британія

Київ направив танки німецького виробництва у бій проти російських позицій на південному сході України, здійснивши перші важкоброньовані атаки свого довгоочікуваного контрнаступу.

Ці кроки – ознака того, що після кількох місяців підготовки та тренувань літня кампанія України зі звільнення окупованих територій почалася всерйоз.

Майкл Кофман, військовий аналітик Центру військово-морських досліджень вашингтонського аналітичного центру, каже, що бойові дії йдуть “вздовж Токмацького напрямку” стратегічного міста у Запорізькій області.

Українські сили хочуть забезпечити прорив на півдні, і перерізати “сухопутний міст”, що з’єднує Росію із Запорізькою та Херсонською областями, перерізавши шляхи постачання до Криму.

“Якщо Україна зруйнує сухопутний міст Росії, який пов’язує Крим із РФ, вся присутність Москви на південно-східній частині фронту може зруйнуватися”, – каже військовий аналітик Конрад Музика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ” – колишній полонений американець

Російські війська місяцями зміцнювали позиції протитанковими ровами, лабіринтами окопів, бетонними барикадами типу “зуби дракона”, сталевими загородженнями-їжаками, котушками колючого дроту та мінними полями.

Російські військові блогери вчора зняли відео української контратаки біля цих укріпрайонів. На кадрах видно, як мінімум два танки Leopard-2 ведуть запеклий бій з московськими військами. Це перше візуальне підтвердження використання німецьких танків на українському полі бою.

Бій стався на південний схід від підконтрольного Україні міста Оріхова. На відео також видно два бронетранспортери М113 американського виробництва.

Хоча це примітне використанням західних танків і бронетехніки, деякі аналітики вважають, що бій може бути спробою українських сил перевірити російську оборону перед наступними більшими атаками.

Українські військові чиновники не раз заявляли, що не буде грандіозного оголошення про початок контрнаступу, а вище військове керівництво закликало громадськість зберігати мовчання про те, що можуть побачити чи почути про операцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бавовни” сприяють нашому наступу” – Іван Киричевський

Поки німецькі танки гуркотіли на півдні в середу і четвер, українські військові посилили повітряні атаки на російські сили на схід, за повідомленнями, завдавши удару по промисловому об’єкту, який використовується російською армією як оперативна база в Луганській області. Очевидно, в атаці використали ракети Storm Shadow британського виробництва, доставлені минулого місяця до Києва.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що росіяни підірвали греблю на Каховській ГЕС, щоб зупинити можливий український наступ у цьому районі, вважає президент Зеленський. Про такий ризик він попереджав давно. Міжнародні гуманітарні організації не поспішають допомогти людям на окупованих затоплених частинах півдня України. ЗСУ почали наступ, але поки що йдуть невеликі бої на Донбасі. Еліти РФ хочуть припинити війну, але боятися чинити опір Путіну, тому мовчать. Вони мають скептичні оцінки щодо перспектив Росії у війні.