Новий голова Верховного суду розповів, чому відпустили Пукача

Новий голова Верховного суду Станіслав Кравченко сказав, що рішення змінити запобіжний захід на підписку про невиїзд у 2003 році Олексію Пукачу, засудженому за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, ухвалила колегія Апеляційного суду Києва.

Тоді Кравченко був у складі колегії. Про це новий голова ВСУ розповів в інтерв’ю “Укрінформ”.

“Двадцять років тому, коли розслідувалася справа Пукача, я перший рік працював в Апеляційному суді міста Києва. Я був у складі колегії, але не головував і не був доповідачем у цій справі”, ‒ сказав Кравченко.

Колегія переглядала рішення про обрання запобіжного заходу Пукачу, перебував під вартою, розповів.

Тоді Пукача звинувачували, що він дав вказівку на знищення певних документів, які могли підтверджувати, що співробітники Міністерства внутрішніх справ вели спостереження за Гонгадзе, а не в убивстві

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні рекомендували відкласти антиолігархічний закон. Що каже влада

Зі слів Кравченка, на суд не було впливу при ухваленні рішення, керувалися практикою Європейського суду і Кримінальним кодексом.

Сказав, що після звільнення з-під варти Пукач нікуди не тікав, а звернувся до суду та оскаржив постанову про порушення кримінальної справи. Його скаргу задовільнили.

“Справа щодо нього була закрита на підставі цього рішення, яке пройшло апеляцію і касацію”, ‒ розповів новий голова ВСУ.

Через кілька місяців з’явилося нове обвинувачення Пукача у вбивстві, і тоді його оголосили в розшук, сказав Кравченко.

“Я цю справу не розглядав, тому деякі ЗМІ в цьому плані подають дещо викривлену інформацію”, ‒ заявив.

26 травня Станіслава Кравченка обрали головою Верховного суду. До цього він був головою Касаційного кримінального суду.

Журналістка Наталія Соколенко повідомила, що він у 2003 році відпустив з-під варти Пукача, після чого той втік. Затримали Пукача у 2009 році.

Адвокат Михайло Жернаков поавідомив, що під час обрання Кравченка до Верховного суду у 2017 році щодо нього був негативний висновок щодо доброчесності.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Гонгадзе поховали у Києві у березні 2016 року.

У січні 2013 року Печерський райсуд Києва засудив колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе.