Україні рекомендували відкласти антиолігархічний закон. Що каже влада

Венеційська комісія рекомендувала Україні відкласти імплементацію антиолігархічного закону.

Комісія вирішила, що закон не порушує права олігархів, але рекомендували Україні відкласти його виконання з огляду на війну. Про це у п’ятницю повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

Європейська комісія визначила закон як один із критеріїв подальшого руху України в Європейський Союз.

Міністр нагадав, що комісія висунула умову для Грузії про ухвалення антиолігархічного законодавства, а Венеційська його розкритикувала через запропонований індивідуальний підхід.

“Українські олігархи розраховували, що з українським законом відбудеться те саме: буде нищівна критика, яка призведе до того, що закон просто поховають і це затягне початок перемовин про вступ до ЄС. Цього не відбулося”, ‒ сказав Малюська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіс купив собі новенький Mercedes-Maybach. Це ціна 40 машин для фронту

Після дискусій із фахівцями Венеційської комісії, вони ухвалили, що український антиолігархічний закон не порушує права олігархів.

Однак Україні рекомендували відкласти імплементацію закону з огляду на війну.

“Річ у тім, що війна істотно змінює баланс сил в Україні, істотно зменшує вплив олігархів це як руйнування їхніх підприємств, так і функціонування органів державної влади під час війни. Тому належним чином оцінити вплив закону про олігархів на політичну і правову систему вкрай складно”, сказав Малюська.

У 2021 році Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Торік олігарх Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії телеканалам олігарха.

У червні минулого року 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку.