В Україні виникли проблеми з харчуванням військових

В Україні через ухвалу Печерського суду заблоковане постачання харчових продуктів до низки військових частин країни. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на відповідні судові документи, які наявні в розпорядженні їхньої редакції.

Так, 23 травня у справі, де процесуального керівника призначив особисто заступник генпрокурора Дмитро Вербицький, Печерський райсуд столиці виніс ухвалу про арешт рахунків одного з найбільших постачальників послуги харчування Міністерства оборони України.

Клопотала про такий захід безпосередньо прокурор Олена Чепіжак, мотивуючи тим, що нібито постачальник МО мав перерахунки коштів на свої рахунки з якоїсь сумнівної компанії у розмірі 7,2 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчування ЗСУ: Резніков “у полях” почув єдину претензію від військових

Насправді ж, постачальник не мав жодних грошових надходжень від будь-яких приватних структур, а усі без винятку кошти, які отримує на свої рахунки, йдуть безпосередньо від Міноборони (згідно з контрактами). Враховуючи це факт, на початку червня накладені попередньо арешти рахунків постачальника були скасовані.

Підлеглі генпрокурора Андрія Костіна натомість 7 червня ініціювали повторний арешт вже одразу всіх рахунків постачальника харчування Міноборони на суму 1 млрд грн у тому самому Печерському суді, і знову-таки у тому ж проваджені, що немає жодного стосунку до підприємства.

Таким чином, станом на зараз, постачальник МО не може розраховуватися зі своїми підрядниками, власне, коштами, що отримав за контрактами з Міноборони. Через великі обсяги необхідних поставок харчування для військових борги за продукти сягнули мільярди гривень.

Ситуація, як повідомили редакції “Коментарів” у одному з військових підрозділів, настільки критична, що вже сьогодні військові їхньої частини отримали страви без картоплі, моркви та буряка.

За інформацією “Коментарів”, Міноборони із самого ранку вже обізнане щодо кризової ситуації. Самі ж постачальники послуг харчування для ЗСУ пов’язують незаконні ініціативи окремих прокурорів із намірами певних компаній-конкурентів у спосіб фактично влаштування диверсії під час дії воєнного стану, просто домогтися від МО підписання нових контрактів на харчування саме з ними.

26 квітня у ЗМІ з’явилася інформація, що після скандалу із закупівлями для армії Міністерство оборони нібито продовжує купувати продукти за завищеними цінами.

Зокрема, журналісти проєкту “Наші гроші” порівняли ціни на продукти, які вказані в контрактах Міноборони та ГУР МО, де було сказано, що окрема військова частина Головного управління розвідки закуповує продукти значно дешевше.

У Міноборони заявили, що дана інформація подається некоректно.