Українська драма увійшла до списку найкращих фільмів року за версією The Guardian

Британське видання The Guardian склало щорічний список найкращих фільмів за пів року.

До списку рекомендованих потрапила драма Дмитра Сухолиткого-Собчука “Памфір”. Українська картина увійшла до списку з 37 фільмів, які редактори британського видання вважають вартими уваги.

“Жорстока історія про приречені на крах спроби українського контрабандиста повернутися до сімейного життя після сумних заробітків за кордоном динамічна, але розпачлива”, так коротко описали українську драму редактори видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув художник-декоратор фільму “Памфір”

У рецензії на фильм редактори наголошують, що фільм не натякає на війну Росії проти України, але, можливо, цей конфлікт є підтекстовим, у сенсі племінної лояльності, спільнотних традицій і чіткого, майже окультного потягу до Заходу.

Також до списку найкращих фільмів першої половини 2023 року журналісти The Guardian включили фільми “Імперія світла” режисера Сема Мендеса, “Тар” режисера Тода Філда, “Фабельмани” Стівена Спілберга, анімація “Марсель, мушля в черевичках”, “Син” Флоріана Зеллера та інші.

З 22 червня 2023 року фільм “Памфір” стане доступний в бібліотеці стрімінгового сервісу Netflix.

Світова прем’єра фільму “Памфір” режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука відбулась у програмі Двотижневик режисерів на Каннському кінофестивалі 2022 року. Загалом фільм був показаний на понад 40 фестивалях у 25 країнах світу.

Фільм вийшов в український прокат 23 березня і зібрав за час прокату 11 450 млн грн, ставши третім за розміром боксофісу фільмом серед українських прем’єр весни 2023 року.