Російські еліти сподіваються, що Росія програє без приниження: що пише світова преса

Росіяни підірвали дамбу на Каховській ГЕС, щоб зупинити можливий український наступ у цьому районі, вважає президент Володимир Зеленський. Про такий ризик він попереджав давно. Міжнародні гуманітарні організації не поспішають допомогти людям на окупованих затоплених частинах півдня України. ЗСУ почали наступи, але поки що тривають лише невеликі бої на Донбасі. Еліти РФ хочуть припинити війну, але боятися чинити опір Володимиру Путіну, тому мовчать. Вони мають скептичні оцінки перспектив Росії у війні. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

“Росіяни стріляють у рятувальників у затоплених районах”, Politico, США

Росіяни відкрили вогонь по українських рятувальниках, які намагаються дістатися до постраждалих у затоплених районах окупованої частини Херсонської області після руйнування в Каховської дамби, заявив президент Зеленський.

За даними Києва, затоплення загрожує 80 населеним пунктам на підконтрольній Україні та на окупованій Росією стороні річки.

Люди, тварини загинули. З дахів затоплених будинків люди бачать потопельників, що пропливають повз – Зеленський

“Люди, тварини загинули. З дахів затоплених будинків люди бачать потопельників, що пропливають повз. Можна побачити це з іншого боку річки. Вивозити людей з окупованої частини Херсонської області дуже важко. Коли наші рятувальники намагаються вивести їх, окупанти обстрілюють їх здалеку. Не зможемо побачити всіх наслідків протягом кількох днів, поки вода трохи не спаде”, – сказав Зеленський.

Україна заявляє, що Кремль стоїть за руйнуванням греблі в рамках відчайдушної спроби стримати очікуваний контрнаступ Києва.

“Вони чудово розуміють, що програють цю битву. Затягують визволення наших територій. Росіяни бояться, що розпочнемо контрнаступ у цьому районі”, – сказав Зеленський.

Дамба була під контролем російських військ від початку вторгнення. Зеленський давно попереджав західних союзників, що росіяни намагатимуться зруйнувати греблю.

Зеленський також націлився на міжнародні гуманітарні організації, які, за його словами, зникли, коли дійшло до рятувальних робіт на місцях.

“Контрнаступ України набирає обертів”, The Economist, Велика Британія

“Плани любить тишу. Жодного оголошення про початок не буде”, – написала 4 червня заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Олексій Рєзніков, її шеф, висловився ліричніше: “Слова абсолютно не потрібні. Вони можуть лише нашкодити”. За кілька днів після того, як Україна активізувала контрнаступ, мало хто знає, наскільки добре чи погано він йде. Можливо, українським генералам таке подобається.

Перші ознаки наступу з’явилися 4-5 червня, коли українські частини просунулися до Великої Новосілки та Новодонецька, на південний захід від Донецька. Цей район був уразливим, зазначає Роб Лі з Королівського коледжу в Лондоні, тому що російська морська піхота там була виснажена після невдалих весняних атак на українські позиції, а також тому, що інші підрозділи були відправлені до Бахмута.

Київ зараз пробивається через першу лінію оборони Росії

Російські військові блогери забили на сполох, оскільки Україна направила бронетехніку у більшій кількості. Київ, ймовірно, зараз пробивається через першу лінію оборони Росії у цьому секторі, припускає Густав Грессель із аналітичного центру ECFR. Просування відбувається повільно через мінні поля. Якщо Україна захоче просунутися на південь, до портових Бердянська та Маріуполя, які є двома потенційними цілями, то будуть нові перешкоди та окопи.

В інших місцях на півдні Україна також завдає ракетних ударів по російських позиціях за лінією фронту. До них входять атаки на Михайлівку, Мелітополь та Токмак у Запорізькій області, які пропонують ще один потенційний маршрут на південь до Азовського моря. Деякі російські військові блогери припустили, що українські сили вже проводять розвідку в районі на південь від Запоріжжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна” – Майкл Боцюрків

Україна промацує по всьому фронту завдовжки понад 1000 км. 6 червня був одним із найінтенсивніших днів з початку війни.

На обох кінцях російської лінії вирує гарячкова активність. На півночі ЗСУ ведуть наступ на Сватове у Луганській області. Вони просунулися на скромні 400 метрів, заявив 4 червня командувач сухопутних військ України, генерал Олександр Сирський. Західні чиновники кажуть, що російська оборона там видається хиткою.

Росія все більше відволікається на рейди ще далі на північ від встановлених ліній фронту. В останні тижні ополчення, яке підтримує Україна, провело рейди в Білгородську область РФ, змусивши Росію звернути ресурси і увагу на частину кордону, яка раніше була спокійною. 5 червня Російський добровольчий корпус заявив, що під час одного з таких рейдів вони вбили російського полковника.

З іншого боку, на півдні, на лівому фланзі, найбільш драматичні події відбулися 6 червня, коли підірвали Каховську дамбу, спричинивши сильні паводки у Херсонській області. Метою Росії могло бути запобігання українським операціям на Дніпрі. Український наступ тут поки що виглядає малоймовірним.

Наступ на Донбас дозволив би Україні повернути територію, яку втратили у 2014 році, та підірвати заявлене Росією обґрунтування війни “звільнення” Донбасу

Тим часом, бої на сході не припиняються. 5 червня Маляр заявила, що Бахмут, як і раніше, залишається “епіцентром бойових дій”. За її словами, Україна наступала там “досить широким фронтом”, захопивши панівні висоти навколо міста. Також точилися бої у напрямку Соледара, що дозволяє припустити, що Україна могла сподіватися оточити Бахмут. Повернення міста зведе нанівець єдине суттєве досягнення Росії за останній рік. Наступ на Донбас дозволив би Україні повернути територію, яку вона втратила у 2014 році, та підірвати заявлене Росією обґрунтування війни “визволення” Донбасу.

У сукупності ці військові події показують, що після кількох тижнів підготовчих ракетних ударів та інших дій контрнаступ приходить до нової та більш агресивної фази бойових дій, яка посилиться найближчими днями. Безлад з розташуванням українських військ, темпами їх просування та спрямуванням основних зусиль країни свідчить про успіх України у збереженні своїх планів та дій у таємниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ” – колишній полонений американець

Навіть досвідчені фахівці гадають. Досі немає чітких ознак наявності в Україні найпередовіших танків та іншої бронетехніки.

“Припускаю, перед основним ударом будуть більші атаки, щоб залучити російські резерви. Не здивуюсь, якщо буде великий наступ, щоб відбити Бахмут, а потім ще одне на Маріуполь”, – каже Пекка Товері, відставний фінський генерал-майор та колишній голова військової розвідки країни. Усі варіанти на столі.

“Російська еліта незадоволена шансами Путіна на перемогу у війні”, Bloomberg, США

Настрій зневіри охопив російську еліту щодо перспектив війни Путіна. Навіть найоптимістичніші люди бачать у “замороженому” конфлікті найкращий доступний для Кремля результат.

Багато представників політичної та ділової еліти втомилися від війни і хочуть, щоб вона припинилася, але сумніваються, що Путін зупинить бойові дії. Про це говорять семеро людей, знайомих із ситуацією. Хоча ніхто не бажає протистояти Путіну через вторгнення, воно похитнуло віру в його лідерство.

За словами двох джерел, найсприятливішою перспективою були б переговори наприкінці року, які б перетворили конфлікт на “заморожений” і дозволили Путіну проголосити піррову перемогу, зберігши частину захопленої української території.

“Еліта в безвиході. Вони бояться стати цапами-відбувайлами за безглузду війну”, – сказав Кирило Рогов, колишній радник російського уряду, який залишив країну після вторгнення і нині очолює Re:Russia, аналітичний центр у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бавовни” сприяють нашому наступу” – Іван Киричевський

Зростання розпачу посилить пошуки винних у невпевненому вторгненні, яке вже викликало запеклі суспільні розбіжності між прихильниками жорсткої лінії та російським міністерством оборони. Оскільки Кремль зіткнувся з українським контрнаступом, підкріпленим зброєю зі США та Європи на мільярди доларів, у росіян мало очікувань якихось значних успіхів на полі бою.

Катастрофічний підрив гігантської дамби у вівторок ще більше ускладнив війну, оскільки води залили частини зони конфлікту.

Атаки всередині Росії посилюють почуття незахищеності. Зокрема, найбільші з початку війни удари дронів по Москві минулого тижня. Бойові дії перекинулися на Білгородську область та поставили під сумнів імідж Путіна як гаранта безпеки Росії.

Навіть ті в РФ, хто підтримує вторгнення, розчарувалися в перспективах Росії у війні

Навіть ті, хто підтримує вторгнення та хоче активізувати боротьбу з Україною, розчарувалися у перспективах Росії у війні, яка триває вже 16 місяців. Націоналісти на чолі з Євгеном Пригожиним обрушилися на міністра оборони Сергія Шойгу та головнокомандувача російської армії Валерія Герасимова за військові невдачі, оскільки вони наполягають на повномасштабній мобілізації та військовому становищі, щоб запобігти потенційно катастрофічній поразці.

“Було дуже багато великих помилок. Давно були очікування, що Росія візьме під свій контроль більшу частину України, але ці очікування не виправдалися”, – сказав Сергій Марков, політичний консультант, який має тісні зв’язки у Кремлі.

Путін та його чиновники наполягають, що Росія переможе, навіть незважаючи на те, що вже не дуже зрозуміло, що вважати перемогою. Але немає жодних ознак виклику його лідерству всередині РФ.

Більшість еліти РФ не піднімають голови і продовжують роботу, переконані, що не можуть вплинути на події. Путін не виявляє жодних ознак бажання покласти край війні

За словами чотирьох людей, поінформованих про ситуацію, більшість еліти не піднімають голови і продовжують свою роботу, переконані, що не можуть. вплинути на події. За словами п’ятьох людей, Путін не виявляє жодних ознак бажання покласти край війні.

Державні ЗМІ пояснюють неодноразові невдачі повідомленнями, що Росія веде опосередковану війну в Україні проти США та їхніх союзників по НАТО, хоча саме Путін ініціював вторгнення.

Кремль застосував найжорстокіші репресії за останні десятиліття, щоб покарати навіть помірковане інакодумство тюремним ув’язненням. Російський середній клас, що становив основу опозиції путінському правлінню у великих містах, був заляканий і замовк або утік із країни у межах найбільшої хвилі еміграції після розпаду СРСР.

Поки що опитування показують, що більшість росіян продовжують підтримувати Путіна, який змішує ностальгію за радянськими часами з імперським минулим Росії, стверджуючи, що він захищає інтереси країни та повертає історичні землі, анексуючи території України.

Але занепокоєння може знову посилитись після піку минулої осені, коли Путін оголосив про призов 300 тис. мобілізованих.

Минулого тижня Пригожин здійснив поїздку містами Росії, попереджаючи про “важку” війну, яка може затягтися на роки. Він виступає за військовий стан та повну мобілізацію. В інтерв’ю він сказав, що Росії загрожує революція, подібна до тієї, що була у 1917 році, через розрив між кремлівською елітою та простими росіянами, чиї діти “повертаються в цинкових трунах” з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Найважливіше – визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря” – Олександр Мотиль

Росія ще має величезні ресурси для боротьби. Її війська окопалися на лінії фронту, а українська ППО зайнята, оскільки протягом останнього місяця на країну обрушувалися російські ракети та дрони.

Україна виключила вирішення конфлікту, внаслідок якого Росія окупує будь-яку її територію.

Кінця війні не видно. Російські чиновники і магнати-мільярдери знають, що їм загрожують роки міжнародної ізоляції та залежності від Кремля, що поглиблюється. Путін підштовхує бізнес до підтримки війни та забороняє оточенню залишати свої посади.

Вони та їхні сім’ї постраждали від заморожування активів та заборон на поїздки через санкції США та ЄС, що також зробило російську економіку однією з найсанкціонованіших у світі. Це поклало край десятиліттям інтеграції у світові ринки.

“Чиновники пристосувалися до ситуації, але світла в кінці тунелю ніхто не бачить. Вони песимістично дивляться у майбутнє. Найкраще, на що вони сподіваються, це те, що Росія програє без приниження”, – сказала Олександра Прокопенко, колишній російський журналіст та радник центрального банку, а нині стипендіат Центру Карнегі у Росії.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що підірвавши Каховську ГЕС, росіяни влаштували одну з найбільших екологічних катастроф в Україні за десятиліття. Підрив також сильно вдарить по аграрному сектору та водопостачанню півдня України. Західні чиновники та аналітики прогнозують, як може розвиватися українське контрнаступ, і як зробити так, щоб Росія більше не нападала на Україну.