19% переселенців більше ніколи не повернуться додому: опитування

19% внутрішніх переселенців в Україні не планують повертатися додому, навіть якщо війна закінчиться.

Цей відсоток вдвічі зріс порівняно з минулим літом. Про це свідчать результати опитування, проведені соціологічною групою “Рейтинг”.

Згідно з результатами опитування, кількість респондентів, які були змушені покинути місце постійного проживання, складає 18%. Найбільше переселенців серед вихідців зі сходу понад 60% з них змінили місце проживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що думають українці про переговори з РФ ‒ результати опитування

19% опитаних переміщених осіб зазначили, що вже не повернуться додому, і цей відсоток в динаміці зростає: порівняно з літом минулого року тих, хто не планує повертатись, стало вдвічі більше.

Водночас 75% висловили намір повернутися додому: 12% найближчим часом, 14% хочуть повернутися, але ще почекають, 49% повернутися після закінчення війни.

Опитування проведено 1-2 червня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера.

У ньому взяли участь 1000 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Абсолютна більшість українців (95%) упевнена, що Україна зможе перемогти Росію.

При цьому близько 60% респондентів зазначили, що для перемоги у війні необхідний досить тривалий час: 25% вважають, що необхідно понад рік, 37% пів року рік. Про це свідчать результати опитування, проведені соціологічною групою “Рейтинг”.

Водночас майже 20% оцінюють необхідний для перемоги час до кількох місяців, ще близько 20% наразі не можуть дати відповідь.