Еліта РФ не вірить у перемогу Путіна в Україні – Bloomberg

Усе менше представників російської еліти вірять, що диктатор Володимир Путін зможе перемогти у війні проти України.

Найкращим для Кремля варіантом у РФ називають так зване замороження війни, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

“Чимало представників російської еліти вже втомився від війни. Ніхто не хоче висловити свої побоювання Путіну, але всі переконані, що вторгнення стало суттєвим струсом для його перебування в президентському кріслі. Найкращим варіантом будуть мирні переговори в другій половині 2023 року і “заморожування” війни. Це дозволить Путіну проголосити Піррову перемогу”, йдеться у повідомленні.

Відсутність успіхів російської армії посилить спроби чиновників скинути один на одного відповідальність за провал у війні.

“Еліта РФ зараз у глухому куті. Вони бояться стати цапами-відбувайлами у позбавленій сенсу війни та хочуть її завершення. Дійсно дивує, якою мірою серед російської еліти поширилася думка про те, що Путін не виграє цю війну”, заявив колишній радник російського уряду, який після початку повномасштабного вторгнення виїхав до Відня, Кирило Рогов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ ЗСУ змусив Путіна перенести щорічну “пряму лінію”

Тепер навіть ті, хто підтримував вторгнення і закликав російську армію до активних дій, засумнівалися в перспективах Росії у цій війні. Ситуацію ще більше ускладнило руйнування дамби Каховської гідроелектростанції. Відчуття небезпеки додають атаки дронів на Москву і бої на Бєлгородщині.

“Націоналісти під проводом засновника приватної військової компанії “Вагнер” Євгена Пригожина звинувачують в усьому міноборони Росії та закликають до загальної мобілізації й запровадження воєнного стану. Водночас Путін та чиновники наполягають на перемозі, хоча вже не дуже зрозуміло, що саме вважатимуть перемогою. Адже взяти Київ росіяни так і не змогли”, пише Bloomberg.

Більшість представників російської еліти визнали, що вони не можуть вплинути на ситуацію, та зосередилися на своїй безпосередній роботі. Вони розуміють, що попереду в них роки міжнародної ізоляції та зростання залежності від Кремля.

Чиновники дивляться в майбутнє з песимізмом. Найкраще, на що вони можуть сподіватися це що Росія програє без приниження, цитує видання колишню російську журналістку і радницю Центробанку РФ Олександру Прокопенко, яка зараз живе в Берліні.

Російські військові вже починають тікати з окупованого Криму. Пори те, що кілька десантних кораблів все ще курсують у Чорному морі, російський флот почали переміщати у порт Новоросійська.

Той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти.

Водночас створена російськими терористами катастрофа на ГЕС не зупинить Україну й українців. Про це у зверненні наприкінці 468-го дня війни повідомив президент України Володимир Зеленський.