Як гарне самопочуття залежить від здорового способу життя?

Здоровий спосіб життя це не тільки щоденна активність і регулярний догляд за собою. В першу чергу це інвестиція у своє власне щастя й довголіття. Варто надати пріоритет збалансованому підходу до свого фізичного та ментального здоров’я, адже саме це зробить вас щасливими й здоровими. Пам’ятайте, що кожен день ви маєте можливість зробити вибір в напрямку здорового способу життя, і цей вибір точно впливає на якість вашого життя у майбутньому!

Ми те, що ми їмо

Здоровий спосіб життя включає здорове харчування, що базується на споживанні здорових продуктів, таких як свіжі овочі, фрукти, горіхи, цільні зерна та продукти, багаті на корисні жири та омега-3 або жирні кислоти. Готуйте їжу безпечним і правильним способом: готуйте на пару, запікайте, варіть або розігрівайте в мікрохвильовій печі, щоб зменшити кількість доданого некорисного жиру. Проте пам’ятайте, що слід обмежити споживання шкідливих продуктів, таких як надмір цукру/солі, солодкі газовані напої, соки й фреші, біле рафіноване борошно, снеки (сухарики, чипси), мюслі на сніданок, ковбасні вироби. Готуйте їжу безпечним і гігієнічним способом. Готуйте на пару, запікайте, варіть або розігрівайте в мікрохвильовій печі, щоб зменшити кількість доданого жиру.

Просто рухайтесь!

Поряд з правильним харчуванням, важливим аспектом здорового способу життя є дійсно регулярна фізична активність. Рекомендується проводити щонайменше 30 хвилин помірної або інтенсивної активності щодня. Це може включати прогулянки, біг, плавання, йогу або будь-які інші фізичні вправи, які вам подобаються.

Крім того, здоровий спосіб життя передбачає підтримку здорової ваги. Важливо додати, що нормальний індекс маси тіла (ІМТ) в діапазоні від 18,5 до 24,9 є метою для забезпечення оптимального здоров’я і гарного самопочуття.

Бути здоровим бути серед людей

Не менш важливим є активне спілкування з друзями та близькими людьми, адже це може значно сприяти підтримці ментального здоров’я. Більшість наукових досліджень показують, що люди зі слабкими соціальними навичками та зв’язками мають більший ризик виникнення депресії. У цих дослідженнях також проаналізовано почуття самотності, яке може спричиняти різні проблеми зі здоров’ям, включаючи головні болі, проблеми із серцем, болі у спині, шиї чи плечах.

Навіть якщо реальна зустріч з друзями або родиною неможлива, важливо запланувати час для регулярного спілкування з ними телефоном або відеодзвінку щотижня. Не соромтеся брати ініціативу та знайомитися з новими людьми. Адже такі дії допоможуть вам створити позитивне соціальне середовище й забезпечити вам підтримку та зв’язок зі світом навколо вас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не переїсти під час застіль: кілька корисних порад

Поведінка, яку помічають

Важливо контролювати стрес, коли він бере верхи над вами. Особливо некорисний для вашого здоров’я хронічний стрес, який змушує ваше тіло перебувати у постійній боротьби або втечі. Ці маніпуляції можуть зіпсувати вашу імунну систему та зробити вас сприйнятливими до проблем зі здоров’ям, зокрема: хвороби серця, діабет, проблеми травленням кишківника, депресією, тривожністю та труднощі зі сном.

Фізична активність може допомогти прискорити вивільнення гормонів, що підвищують настрій ендорфінів, таким чином ваш рівень стресу зменшиться. Спробуйте й інші методи для боротьби зі стресом, такі як медитація, глибоке дихання, ведення особистого щоденника або проведення часу на природі, спілкування із друзями та рідними.

Пам’ятайте, якщо перелічене вище вам не допомагає, то слід звернутися до кваліфікованого спеціаліста.

Куріння один із невидимих та повільних вбивць, які шкодять вашому здоров’ю. Жодна кількість куріння не є безпечною для здоров’я. Якщо ви курите, то слід якомога швидше позбутися цієї негативної звички, яка псує ваші легені. Теж саме стосується алкоголю та його помірного споживання. Варто пам’ятати, що один напій містить приблизно 14 грамів чистого алкоголю. Рекомендується споживати не більше 5-15 грамів на день для жінок та 5-30 грамів на день для чоловіків, це приблизно не більше чотирьох доз для чоловіків, не більше двох доз для жінок, не більше однієї дози алкоголю на день для осіб старше 65 років.

В результаті, здоровий спосіб життя дарує нам більше енергії, зміцнює наше тіло і розум, підвищує настрій і покращує загальну якість життя. Необхідно брати відповідальність за якість власного здоров’я і робити свідомий вибір на користь здорового способу життя.

Харчування із вмістом різноманітних свіжих, багатих поживними речовинами продуктів допомагає зменшити відчуття втоми. Навпаки, деякі оброблені продукти, такі як білий хліб і хлібобулочні вироби можуть сприяти посиленню цього відчуття.