Австрія вирішила надати Україні €2 млн: куди підуть гроші

Австрія, яка є нейтральною державою, виділить Україні 2 млн.

Кошти спрямують на розмінування території. Цьому рішенню передували дебати, повідомляє Ö24.

Водночас канцлер Австрії Карл Негаммер запевнив, що “жоден австрійський солдат не ступить на українську землю для розмінування, поки це зона бойових дій”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрія застерегла від російської загрози й оцінила шанси України на вступ у ЄС

Гроші на обладнання для розмінування надійдуть з Іноземного фонду допомоги в надзвичайних ситуаціях МЗС Австрії.

За словами віцеканцлера Вернера Коглера, таким чином Австрія робить свій внесок у захист цивільних людей в Україні.

“Таким чином ми робимо свій внесок у захист від небезпечних для життя мін та допомагаємо українським дітям знову відвідувати дитячі садки та школи. І ми зміцнюємо продовольчу безпеку, дозволяючи фермерам знову обробляти свої поля”, ‒ сказав Коглер.

У ході дебатів проти такої допомоги виступала міністр оборони Австрії Клаудія Таннер. Вона наполягала, що участь в розмінуванні України до завершення бойових дій порушує конституційний нейтралітет.

В Австрії між президентом Александром Ван дер Белленом та міністеркою оборони Клавдією Таннер виник конфлікт щодо підтримки України. Міністерка оборони Австрії відмовляється надати Києву допомогу із розмінування, посилаючись на австрійський нейтралітет.

Австрія нейтральна у військовому плані, але не у політичному. Вона підтримує суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України, сказав президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка.