Зеленський пропонує запровадити санкції проти Ірану на 50 років

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проект постанови, яким пропонує запровадити на 50 років санкції проти Ірану.

Йдеться про “секторальні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи”. Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Рішення щодо санкцій проти Ірану 27 травня ухвалила Рада національної безпеки та оборони. Тепер його має затвердити парламент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таліби оголосили війну Ірану ‒ обіцяють “швидко завоювати”

Президент, зокрема, пропонує повністю заборонити торговельні операції з Іраном. А також зупинити транзит ресурсів, польоти та перевезення на території України, запобігти виведенню капіталів резидентами Ірану.

Окрім того, планується заборонити будь-які інвестицій в Іран та передачу резидентами технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

Реалізувати постанову після її ухвалення мають Кабмін, Служба зовнішньої розвідки, Службу безпеки України та Національний банк.

Країна-агресорка Росія могла домовитись з Іраном про передачу винищувачів Су-35 в обмін на БПЛА Shahed-136. В середині травня 2023 року ВПС Ірану повинні були отримати першу партію російських винищувачів Су-35, водночас їх кількість не розкривається.

Іран вкотре заперечив свою допомогу Російській Федерації, яка стосується постачання країні-агресорці ударних дронів Shahed.