Таліби оголосили війну Ірану ‒ обіцяють “швидко завоювати”

Рух Талібан, який захопив владу в Афганістані, оголосив війну Ірану. Бойовики руху напали на іранський прикордонний пост.

Внаслідок боїв загинули двоє іранських прикордонників і один таліб. Про це повідомило державне інформагентство Ірану IRNA.

Водночас ватажки талібану заявляють, що будуть боротися з “корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж на війні проти Америки”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран заперечив постачання дронів до РФ та звинуватив Зеленського

“Якщо старійшини дозволять джихад, ми скоро завоюємо Іран”, заявив один з ватажків талібів.

Останнім часом між двома країнами зростає напруженість через суперечки про постачання води.

Іран, зокрема, звинуватив талібів у порушенні договору 1973 року та обмеженні потоку води з річки Гельменд у посушливі східні райони Ірану. Таліби це звинувачення відкинули.

“Сьогодні в провінції Німроз іранські прикордонники відкрили вогонь у бік Афганістану, що зустріло відповідну реакцію. Зараз ситуація знаходиться під контролем. Ісламський Емірат не хоче воювати зі своїми сусідами”, ‒ заявив інший представник Талібану Абдул Нафі Такор, його цитує Reuters.

Представники правлячого в Афганістані Талібану у квітні вбили ватажка угруповання “Ісламська держава”, якого підозрюють у плануванні вибуху в аеропорту Кабула дворічної давнини.

Росія з 2021 року прагне виключення ісламістського руху “Талібан” зі списку терористичних організацій на рівні ООН. Москва почала співпрацювати з “Талібаном”, але поки не визнала угруповання, яке заборонене в Росії як “терористичне”.