З 1 червня хочуть підвищити тариф на електроенергію

Уже з 1 червня ціна на електроенергію може становити 2,68 грн/кВт-год.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно запропонувала уряду підвищити тариф, йдеться в листі регулятора до Міненерго, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Це буде перший етап коригування цін”, зазначив у листі в.о. голови регулятора Руслан Кайдаш.

Зараз в Україні діє подвійний тариф на електроенергію: 1,44 грн/кВт-год у разі споживання до 250 кВт на місяць і 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг у разі споживання понад 250 кВт на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова служба отримає доступ до банківських рахунків громадян

Якщо тарифи підвищать на запропонованих НКРЕКП умовах, то диверсифікацію за обсягами споживання приберуть.

“Підвищення тарифів покращить фінансовий стан Енергоатому та Укргідроенерго, чиїм коштом держава в основному компенсує дешеву електроенергію для населення. Єдиним дієвим способом стабілізації цього механізму залишається поступове приведення цін до ринкового рівня. Зараз він становить близько 5,5 грн за кВт-год”, зазначає регулятор.

У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них Україна зможе задовольняти максимум на 30 днів.

Про критично малий запас пального повідомило Міністерство енергетики. У відомстві пропонують збільшити запас нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту.

Такі заходи передбачає законопроєкт, який визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Документ зараз обговорюють у парламенті.