Показали вражаючі фото космосу, створені одразу кількома телескопами

NASA опублікувало чотири зображення космосу, використовуючи дані телескопів James Webb, Hubble, а також рентгенівської обсерваторії Chandra.

Ці світлини створили завдяки рентгенівським променям, інфрачервоному випромінюванню та видимому світлу, пише Space.com.

“На першому фото зображена спіральна галактика NGC 1672, розташована на відстані приблизно 60 мільйонів світлових років від Землі. На фото видно декілька областей, які випромінюють інтенсивне рентгенівське світло фіолетового кольору. Це надщільні об’єкти нейтронні зорі та чорні діри”, ідеться у повідомленні.

На другому знімку показано спіральну галактику Messier 74, яку астрономи порівнюють із галактикою Чумацький Шлях.

Галактика M74 розташована приблизно за 32 млн світлових років від Землі. Через тьмяний колір її важче помітити за допомогою маленьких телескопів, тому астрономи ще називають її “фантомною галактикою”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужний спалах на Сонці спровокував негативні наслідки на планеті

Третє зображення показує молоде розсіяне зоряне скупчення в сузір’ї Змії, яке також називають Туманністю Орла або M16. Воно знаходиться на відстані приблизно 6,5 тис. світлових років від нас. На зображенні видно область зореутворення “Стовпи Творіння” хмари пилу та газу, що містять молоді зірки. Найінтенсивніші з них виділено рожевим та фіолетовим кольорами.

На останньому фото видно галактичну туманність NGC 346, яка розташована в карликовій галактиці “Мала Магелланова Хмара”. Знаходиться вона на відстані 200 тис. світлових років від Землі. Яскрава фіолетова пляма в лівій частині зображення це наслідки вибуху зірки галактики. На знімку NGC 346 поцяткована фіолетово-білими плямами рентгенівського випромінювання, яке випромінюють молоді масивні зірки.

Це зображення є унікальним серед чотирьох. Воно містить дані не лише телескопів Chandra, James Webb та Hubble, а й телескопа New Technology Європейської південної обсерваторії, телескопа XMM-Newton Європейського космічного агентства та космічного телескопа Spitzer NASA, який наразі вийшов з експлуатації.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір’ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.