Клімкін спрогнозував, як на Путіна вплине програш Ердогана

Російський диктатор Володимир Путін у разі програшу на президентських виборах у Туреччині Реджепа Ердогана втратить важливий “особистий елемент” взаємодії з Туреччиною.

Хоча позиція Анкари щодо України залишиться незмінною. Таку думку висловив ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю Обозрєватєлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина пояснила, чому не запроваджує санкцій проти Росії та Путіна

“Я думаю, що головні напрями турецької політики залишаться незмінними. Але якщо Ердоган програє, то вся аура особистих відносин із Путіним зникне”, зауважив він.

За словами дипломата, між двома політиками протягом багатьох років склалися певні взаємини.

“Путін розуміє Ердогана, розуміє його особисті слабкі та сильні сторони. І те, що Путіну потрібно насамперед, це саме ці особисті стосунки”, пояснив Клімкін.

На його думку, якщо Ердоган програє тоді щодо Росії зникне особистий елемент. “А особистий елемент для таких, як Путін і Ердоган, дуже багато що значить. Більше, ніж інституції, більше, ніж якісь правила”, – наголосив український політик.

Клімкін вважає, що Путіну буде складніше домовлятися з новим президентом.

За його оцінками, в разі зміни влади в Туреччині, зокрема, якщо на парламентських виборах переможе опозиція, це може призвести до повернення країни до парламентсько-президентської республіки, тобто до послаблення ролі президента.

14 травня в Туреччині відбулися президентські та парламентські вибори. Всього на посаду лідера Туреччини претендували чотири кандидати.

Окрім Реджепа Таїпа Ердогана, свою кандидатуру висунув глава Республіканської народної партії Кемаль Киличдароглу, лідер націоналістичного альянсу Сінан Оган і кандидат від Партії Батьківщини Мухаррем Індже. Останній 11 травня оголосив про зняття своєї кандидатури.

Жоден з кандидатів на президентських виборах у Туреччині не набрав 50% голосів. Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган та кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу вийшли у другий тур. Він відбудеться 28 травня.