Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Протягом багатьох років російська пропаганда активно веде інформаційну війну для спотворення іміджу України, зокрема применшуючи значення її національної мови.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну путінська пропагандистська машина почала активніше вигадувати фейки щодо української мови, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Історично українська мова у колі слов’янських мов посідає особливе місце.

Українці своєю боротьбою спростували всі російські міфи щодо української мови і довели, що вона самобутня та унікальна.

Мовний омбудсмен і Центр протидії дезінформації назвали сім міфів російської пропаганди.

Міф 1

В Україні нібито відбувся мовний розкол, що призвів до “громадянської конфлікту”.

Насправді

Бойові дії на території України та окупація її територій не є і ніколи не були громадянським кофліктом чи війною на мовному ґрунті. Це наслідок вторгнення російських військ на територію незалежної держави.

Міф 2

Більшість громадян України нібито російськомовні.

Насправді

Мовний простір в Україні довгий час був окупований Росією. Понад три століття відбувалося тотальне, систематичне зросійщення українців. На тимчасово окупованих територіях росіяни чинять лінгвоцид української мови.

Міф 3

Найближча до ураїнської мови нібито російська.

Насправді

З погляду лексики найближчим до української є білоруська, польська, словацька та болгарська мови.

Саме тому українці розуміють інші слов’янські мови, а росіяни часто жодної з них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запрацював закон “Про медіа”: Кремінь пояснив мовні норми

Міф 4

Українська мова нібито діалект російської.

Насправді

Більшість сучасних українських вчених вважають, що українська мова виникла приблизно в середині І тисячоліття нашої ери на базі місцевих стародавніх слов’янських діалектів. Тоді територію сучасної Росії населяли автохтонні народи і племена: чудь, мурома, мордва, перм, в’ятичі, мокшани, тубільці та інші.

Міф 5

Мова не має значення, це лише засіб комунікації.

Насправді

Саме російська мова стала основним засобом визначення для президента РФ Володимира Путіна так званих “соотєчєствєнніков” поза межами Росії.

Мова одна зі складових нашої ідентичності та національної безпеки держави.

Міф 6

В Україні нібито заборонена російська мова.

Насправді

Попри те, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не поширюється на мову приватного спілкування та мову релігійних обрядів, українці після повномасштабного вторгнення свідомо і добровільно відмовляються від російської в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Міф 7

Інститут уповноваженого із захисту державної мови нібито каральний орган, який займається тотальним переслідуванням та штрафуванням “російськомовних” громадян.

Насправді

“Немає жодних достовірних даних про те, що будь-які етнічні росіяни чи русифіковані громадяни України перебувають під загрозою з боку української влади. Натомість на окупованих територіях українці стикаються з придушенням їхньої культури та національної ідентичності, а також живуть за умов жорстких репресій та страху”, повідомив Державний департамент США.

Три роки тому Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає обов’язкове використання української мови в органах державної влади, місцевого самоврядування.

Українську мають знати чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, працівники галузі освіти, медичної галузі, посадовці державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Також українською мовою має працювати сфера обслуговування.