Україна може приєднатися до НАТО за прикладом Західної Німеччини – думки експертів

Україна може увійти в НАТО до повернення всіх територій, окупованих росіянами.

Так було із Західної Німеччиною, яка стала членом Альянсу в 1955 році за десятиліття до об’єднання країни в 1989 році, пише The New York Times.

“Коли Західна Німеччина приєдналася до НАТО, було те, що можна назвати монументальним замороженим конфліктом. І все ж вважалося дуже важливим закріпити Західну Німеччину в Західному альянсі, і тому Західна Німеччина приєдналася. Росіяни скаржилися на це і казали, що це дуже небезпечно, але вони були безсилі цьому запобігти”, сказала експертка з питань Росії та Німеччини Анджела Стент.

За її словами, членство в НАТО є “єдиною гарантією безпеки для України”.

“Весь сенс вступу України до НАТО полягав би в тому, щоб переконатися, що Росія більше не нападе на Україну. Бо ми бачили в цій війні, що НАТО є єдиною формою стримування, яка настільки спрацювала проти Росії”, пояснила Стент.

Експерти наголошують, що в приєднання України до Альянсу вже зараз є чимало переваг. Якщо опір українських сил зрештою призведе до широкомасштабного відходу Росії та її поразки, членство в НАТО з міцними лініями припинення вогню та патрулюванням коаліцією миротворчих сил Альянсу та інших країн стало б для України серйозним важелем у мирних перемовинах з ворогом, акцентує французький експерт з питань оборони Франсуа Гейсбур.

Крім цього, членство в НАТО дало б підґрунтя для відновлення країни після війни, залучення приватних інвестицій та повернення багатьох біженців з-за кордону.

Водночас в Альянсі постійно акцентують, що говорити про приєднання можливо тільки після припинення бойових дій. У Вашингтоні та Західній Європі пояснюють цю позицію тим, приєднання України до Альянсу може підштовхнути Росію до подальшої ескалації.