РФ готує провокацію з ударом по ЗАЕС: подробиці ГУР

Росіяни планують провокацію на Запорізькій АЕС.

Окупанти збираються зробити імітацію удару по об’єктах станції і надалі звинуватити у цьому Україну. Про це у коментарі РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

“За останньою інформацією, окупанти продовжують елементи ядерного шантажу та ядерного тероризму. Найближчим часом вони готують провокацію, а саме – імітація удару по об’єктах Запорізької атомної станції з елементами витоку ядерних матеріалів. Для цього на території ЗАЕС окупантами вже розміщені відповідні засоби ураження”, сказав Юсов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізьку АЕС підключили до живлення від української енергосистеми

Він уточнив, що одразу після цього окупанти хочуть задіяти так званих експертів “Росатому” для нібито “фіксації” ударів. Паралельно також буде запрошено представників міжнародних структур та організацій, зокрема МАГАТЕ.

“Мета цієї провокації – звинувачення України в нібито обстрілі Запорізької атомної станції. Але головна мета росіян – це перешкоджання діям українських Сил безпеки і оборони щодо звільнення наших окупованих територій на Сході та Півдні України. Адже після цього окупанти можуть вимагати мораторій на військові дії”, пояснив він.

За його словами, такі провокації з використанням елементів ядерних матеріалів, а також хімічної зброї російські окупанти найближчим часом можуть організувати по всій лінії фронту на Сході та Півдні країни.

Попри численні заклики з боку МАГАТЕ та світових лідерів окупанти не зменшують свою присутність на Запорізькій атомній електростанції.

Наразі територію енергоблоків №1, 2, 4 фактично використовують в якості логістичної та військової бази. Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України в Telegram.

У розвідці наголосили, що дії окупантів вже призвели до низки аварійних ситуацій під час яких ЗАЕС відключалась від енергоживлення.