Американські аналітики зловили Путіна на схемі

Приїзд очільників країн Євразійського економічного союзу і самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у Москву можуть свідчити про план Кремля вибудувати схему обходу санкцій.

Американський Інститут вивчення війни проаналізував їхню зустріч із президентом країни-агресорки Російської Федерації Володимиром Путіним 25 травня. Про це пише сайт ISW.

Путін, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликали до подальшого розвитку відносин ЄАЕС з третіми країнами. Включно з переговорами про угоди щодо вільної торгівлі з ОАЕ, Індією, Єгиптом, Індонезією, Ізраїлем та Іраном.

Токаєв запропонував допомогти РФ запустити високошвидкісну вантажну залізничну магістраль Челябінськ-Болашак-Іран протяжністю 2873 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко відмовився від виступу на 9 травня

Також Путін закликав країни ЄАСЕ створювати технологічні альянси з третіми країнами, “імовірно, щоб забезпечити критично важливі компоненти, які Росія намагається виробляти або купувати самостійно”, пише ISW.

Також пропонував збільшити кількість нових підприємств під торговою маркою “зроблено в ЄАЄС”.

Аналітики припускають, що так Путін хоче зробити “ребрендинг” російської продукції і представити її як продукцію союзу, щоб уникнути західних санкцій на експорт.

“Кремль, ймовірно, намагається переконати країни-члени ЄАЕС та інші пострадянські країни допомогти в поточних схемах Кремля з Китаєм, Іраном та іншими країнами щодо ухилення від санкцій шляхом полегшення логістики цих схем”, пишуть.

Білорусь і Казахстан, імовірно, беруть активну участь у допомозі РФ уникнути санкцій. І Кремль, ймовірно, прагне розширити і формалізувати ці відносини з більш широким ЄАЕС, повідомляють.

Минулого тижня Велика Британія запровадила додаткові санкції проти РФ. До санкційного списку потрапили 86 росіян і компаній, зокрема, Росбанк і Тінькофф Банк, дев’ять організацій, пов’язаних із Росатомом та засновник “Російської мідної компанії” Ігор Алтушкін.

Торік запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського Союзу. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з РФ на рівні $60 за барель.

ЄС запровадив санкції проти російських банків. У лютому блоку затвердив десятий пакет санкцій проти Росії, нові обмеження на імпорт та експорт.