Відеокарта: поради щодо вибору

Відеокарта це пристрій, який є у кожному комп’ютері. Без нього неможливо відтворювати відео. Так, сигнал йде від центрального процесора, а потім він перетворюється на зображення, яке вже виводиться на екран.

Зазвичай відеокарти служать довго, але все ж таки, як і будь-яка інша техніка, вони можуть виходити з ладу, і тоді потрібна їхня заміна. Змінити виріб можна і в тих випадках, коли потрібно збільшити продуктивність комп’ютера. Щоб купити відеокарту, яка відповідатиме всім вимогам, необхідно знати деякі нюанси цього пристрою.

Як вибрати відеокарту?

Ціна відеокарти залежатиме від багатьох факторів. Важливим моментом буде виробник є багато брендів, які випускають високоякісне обладнання, і вони цінують свою репутацію, а тому й ціни у них будуть відносно високими. Також на вартість вплинуть і параметри відеокарти, такі як тип пам’яті, кількість роз’ємів для підключення моніторів, частота процесора та інші.

Перед тим як купувати відеокарту, слід визначитися, для чого саме вам вона потрібна. Одна справа, коли пристрій вийшов з ладу і вам потрібно купити новий з такими ж параметрами. Але якщо ви любите грати і вам потрібно збільшити потужність комп’ютера, це будуть інші пристосування.

Є такі основні класи відеокарт:

офісні. Це найпростіші та найбюджетніші пристрої, які підійдуть для тих, хто за комп’ютером навчається, працює, сидить у соціальних мережах. Підійдуть для тих, хто користується стандартним набором програм на своєму комп’ютері;

професійні. Підійдуть для тих, хто займається проектуванням або моделюванням. Пристрої досить потужні, адаптовані під різні професійні програми та цілі;

ігрові. Їх дуже багато у продажу, і вони розраховані на те, що ви гратимете в ігри зі складною графікою. Але при цьому вважаються універсальними, тому що можна дивитися фільми, займатися офісною роботою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не варто залишати комп’ютер завжди увімкненим: пояснення

За типом установки відеокарти також поділяються на такі види:

інтегровані. Вони вбудовані в материнську плату, тому їх неможливо замінити;

дискретні. Такі відеокарти можна змінювати, тому що вони не є одним цілим із материнською платою. Це вигідно та зручно ви у будь-який момент можете купити нову відеокарту, яка буде більш потужною та продуктивною.

Відеокарта в процесі роботи буде сильно нагріватися, особливо якщо ви гратимете в складну гру або працюватимете в складній програмі. А тому знадобиться спеціальне охолодження. Так, при активному охолодженні тепло відводиться вентилятором, а при пасивному – встановлюється спеціальний радіатор.

При покупці відеокарти не варто орієнтуватися тільки на ціну – є досить бюджетні варіанти, але вони не гірші за ті, які випустили імениті бренди. Не забувайте і про те, що можна продовжити термін служби свого пристрою, якщо періодично очищати його від пилу, що накопичився.

Нерідко власники ноутбуків скаржаться на швидке розрядження батареї гаджета, купленого зовсім недавно.

У деяких випадках акумулятор перестає функціонувати вже через рік, і робота можлива лише від мережі. Причиною таких проблем часто стає неправильне поводження користувачів із технікою. Gazeta.ua розібралася, які помилки суттєво скорочують “життя” батареї ноутбука.