Лубінець повідомив, скільки українців проживають під окупацією та у зоні боїв

Близько 13 млн українців проживають або під окупацією, або в безпосередній близькості до лінії фронту.

4,8 млн громадян мають статус внутрішньо переміщених осіб всередині держави, понад 8 млн громадян України виїхали за кордон. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час Київського безпекового форуму, передає Gazeta.ua.

“Зараз немає іншого шансу в українців вижити, окрім як воювати. А у міжнародної спільноти, яка створена для того, щоб захищати права різних категорій громадян на планеті, мінятися, і мінятися кардинально”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадених українських дітей перевиховують в дусі “русского мира”

Наразі верифіковано, що на територію Росії депортували 20 тис. українських дітей. Реальні цифри можуть бути значно більшими.

“Ми зараз живемо в час, коли країна-агресор всім показує, що міжнародне гуманітарне право, Конвенція про захист прав дітей, Женевська конвенція це просто папірці. В Україні відбувається відкритий геноцид. Хто в цьому бере участь? Президент сусідньої держави”, вказав Лубінець.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію і насильницьке переміщення російськими окупантами українських дітей на територію РФ. Підтримала притягнення до відповідальності винних.