Суддя Тандир, який збив нацгвардійця, “відмазував” колегу у п’яній ДТП – Dejure

Голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту, раніше допомагав “відмазувати” іншого суддю у справі про спричинення ДТП.

Ідеться про суддю Києво-Святошинського райсуду Дмитра Усатова, пише аналітичний центр “Фундація Dejure”.

Серед водіїв напідпитку, яких не вдалося притягнути до відповідальності, чимало суддів. І найчастіше уникнути покарання їм допомагають їхні ж колеги, стверджують аналітики.

“Суддя Олексій Тандир яскравий цьому приклад. 2021 року він допоміг Дмитру Усатову уникнути відповідальності за статтею спричинення ДТП. А за статтею п’яне водіння Усатова “відмазав” суддя Печерського райсуду Олег Білоцерківець, бо закрив справу за строками”, йдеться в повідомленні.

Як зазначається, тоді Усатов спричинив ДТП, що призвело до тяжких травм хребта водія іншого авто.

“Хоча Перша дисциплінарна палата ВРП тимчасово відсторонила суддю Усатова від здійснення правосуддя, у діях судді Тандира порушень не знайшла і той не поніс жодного покарання”, додали у Фундації.

Dejure нагадує, що за керування автомобілем у стані сп’яніння, у результаті якого постраждали чи загинули люди, можна отримати до 10 років в’язниці. При цьому наголошує, що низка суддів не понесли покарання за подібні ДТП і пішли у відставку на довічне утримання і досі отримують гроші з бюджету, як судді Юрій Гриц, Віктор Амарович і Віктор Волощук.

Доповнюється…