Приватний острів і “золоті” діоди для Укрзалізниці: журналісти дізнались про бізнес дружини керівника Бюро економічної безпеки

Компанія, співвласницею якої є дружина виконувача обов’язків директора Бюро економічної безпеки Едуарда Федорова Ольга Федорова, продає діоди ремонтним заводам Укрзалізниці за завищеними цінами.

Окрім того, разом з родичами колишніх та чинних співробітників СБУ, жінка будує готель на гірськолижному курорті в селі Мигове Чернівецькій області. Про це йдеться у новому розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти з’ясували, що Федорова має понад 20 різних бізнесів по всій Україні. За останні шість років вона стала засновницею або ж співзасновницею компаній, що спеціалізуються на торгівлі пальним, ліками, меблями і рибою. Дружина посадовця також має у власності фірми, що займаються пасажирськими перевезеннями та бурінням свердловин, освітою й технічними дослідженнями.

Окрім того, Федорова разом з колишніми і чинними співробітниками СБУ є співвласницею вітроелектростанції на Миколаївщині та будує готель на гірськолижному курорті в Чернівецькій області. Там родині Федорових належить дві земельні ділянки.

За інформацією розслідувачів, п’ять земельних ділянок на території, де будується готель, належать колишньому заступнику голови СБУ Олександру Карпенку та його родині, дві ділянки генералу СБУ, колишньому начальнику ГУ СБУ у Донецькій і Луганській областях, ексочільнику Донецької ОВА Олександру Куцю і його дружині. Ще чотирма ділянками володіють жінки, чиї сини служать або служили в СБУ на нижчих посадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справ проти Баканова немає ‒ у ДБР зробили заяву

За інформацією журналістів, дружина Карпенка вже ввела в експлуатацію один зі збудованих на курорті будинків, а дружина Федорова зареєструвала право власності на ще чотири незавершені споруди.

Окрім того, встановили, що дружина в. о. директора БЕБ є співвласницею ТОВ “Глобальні технології майбутнього”.

“Донедавна ця фірма займалася системами відеоспостереження на Донеччині, звідки родом і де раніше служив сам Федоров. Із 2022 року “ГТМ” різко змінила профіль і почала постачати запчастини ремонтним заводам Укрзалізниці в Києві, Дніпрі та Запоріжжі. Загалом за ці півтора року сума угод перевищила 50 млн грн”, йдеться у розслідуванні.

Компанія переважно постачає заводам Укрзалізниці різні типи діодів. Фірма не є виробником запчастин, а лише перепродує їх. За даними журналістів, націнка сягає 100%.

Так, розслідувачі з’ясували, що у 2022 році компанія дружини в. о. голови БЕБ постачала діоди виду ДЛ253-2000-24 УХЛ2 по ціні 6 973 грн за штуку, тоді як купувала за 4 970 грн.

Після падіння курсу гривні ціни на цей вид діодів підвищилися, але націнка у розмірі 30% збереглася. Компанія закуповувала їх по 6 130 грн, а продавала по 9 154 грн.

Діоди типу ДЛ161-200-12 УХЛ2 “ГТМ” продавали заводам Укрзалізниці по 1 641 грн/шт, купуючи їх по 1 025 грн/шт. А найбільшу групу діодів ДЛ161-200-16 УХЛ2 компанія постачала по 1 900 грн/шт, тоді як закуповувала по 1 025 грн/шт.

Окрім того, за даними розслідувачів, наприкінці 2022 року “ГТМ” почала замовляти послуги із виготовлення діодів. За це вона сплачувала від 505 до 620 грн/шт, продаючи готові діоди по 2 000 грн/шт.

Журналісти “Bihus.Info” звернулися до Едуарда Федорова за коментарями щодо бізнесової діяльності своєї дружини.

Едуард Федоров став виконувачем обов’язків директора Бюро економічної безпеки 17 квітня цього року. Він є першим заступником директора БЕБ. У 2007-22 роках був на оперативних і керівних посадах у Службі безпеки України.

У 2022-23 роках начальник управління СБУ в Сумській області.