“Найсмертоносніший” американський пілот прокоментував заяви Росії про “елітну” авіагрупу

Підполковник у відставці Ден Гемптон, якого називають “найсмертоноснішим американським пілотом F-16”, скептично ставиться до повідомлень про створення в Росії “елітної” ударної авіаційної групи.

Він вважає це кремлівською пропагандою. Про це Гемптон сказав в інтерв’ю “Голосу Америки”.

За його словами, росіяни дуже вправні у пропаганді.

“Я б ставився до цього скептично. Я маю на увазі, знову ж таки, ці люди, якщо вони дійсно були б “елітою”, і це слово часто використовують, але треба бути обережними з цим словом, тому що багато з того, що видають за таке, насправді не є “елітним”. Але якщо у них були ці люди, це і це обладнання, чому вони не використали його рік тому, чи не так? Я маю на увазі, чому зараз?”, ‒ сказав Гемптон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть іноземні пілоти служити в українських Повітряних силах: Ігнат розповів

За його словами, від подібних повідомлень росіян “тхне пропагандою”.

“Якщо це бомбардувальні сили, про які говорять британці, тоді ваші МіГ-29 дуже здатні протистояти бомбардувальникам, які намагаються проникнути у вашу країну”, ‒ зазначив пілот.

У такому разі до боротьби проти “елітних” російських літаків, ймовірно, залучать й системи Patriot.

“Patriot їх прожують і виплюнуть. Якщо це більш досконалі винищувачі “повітря-повітря”, це щось зовсім інше. Знову ж таки, у вас є Су”, ‒ додав Гемптон.

Допомогли б виявляти бомбардувальники на низькій висоті й F-16.

“І якщо вони будуть битися “повітря-повітря”, то знову-таки належний F-16 з належним радаром і ракетами “повітря-повітря” також можуть у цьому значно допомогти”, ‒ сказав американський пілот.

Однак, він наголосив, що будь-яку інформацію від росіян слід сприймати критично.

“Я маю на увазі, що ви, хлопці, б’єте їх вже півтора року. Тому я не думаю, що хтось із ваших людей надто боїться росіян. Тож нехай приходять. Ще кілька людей ніколи не повернуться додому”, ‒ додав Гемптон.

Раніше американський льотчик Ден Гемптон назвав російські винищувачі Су-35 “мотлохом”. За його словами, росіяни гарно фарбують ці літаки, ставлять “всякі круті зірочки і все інше”. Але насправді це не такий гарний літак.

За даними британської розвідки, Росія, ймовірно, створює нову “елітну” штурмову авіаційну групу під кодовою назвою “Шторм”, яка діятиме над територією України.

Росія заявляє про створення так званої “елітної авіагрупи Шторм” швидше для пропаганди. Адже практичного сенсу в цьому немає, сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.