Чи буде Україна відновлювати ядерний потенціал – в Офісі президента відповіли

Відновлення ядерного потенціалу України не допоможе перемогти у війні проти Росії.

Україна має дотримуватись принципів міжнародного права, в інтерв’ю 24 Каналу розповів радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк.

“Є абсолютно чіткі домовленості між нашою країною та демократичним світом щодо того, що ми робимо; як ми робимо; як ми ставимося до ядерної зброї і так далі”, зазначив він.

Україна буде збільшувати свою суб’єктність при дотриманні правил поведінки в глобальному світі. В рамках міжнародного права Збройні сили України мають право отримати будь-які види зброї для конвенційної війни, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заговорили про ядерний удар

“Україна може закупити все що завгодно; знищувати все російське на своїй території включно з окупованою територією; включно з Кримом, щоб не було ніяких там обговорень. І це буде абсолютно підтримуватися всім світом, який дотримується міжнародного права. В цьому ми працюємо. А все інше інформаційні провокації”, сказав він.

Україна не буде мати морального права вимагати від світу поставити Росію на місце, якщо буде порушувати будь-які домовленості.

“Вона не може загрожувати не тільки Україні, але й всьому світу тим, що ламає глобальний ядерний каркас. Ставте на місце. Жорстко ставте. Не бійтеся, ми ж показали, що у цій війні не треба боятися”, наголосив Подоляк.

Він попросив у світу робити та приймати відповідні рішення. Країни ж підписували велику кількість меморандумів, міждержавних договорів, структурних договорів, які так чи інакше описують, що треба робити в ситуації, коли одна країна демонстративно порушує ядерний статус.

“Підкреслюю. Передача Україні ядерної зброї також не розв’язує питання глобальної ядерної безпеки”, додав радник голови Офісу президента України.

Він вважає, що передача зброї для України пришвидшить фінал війни і допоможе створити трибунал для агресора.

У четвер, 25 травня, міністри оборони РФ та Білорусі Сергій Шойгу та Віктор Хренін підписали документи щодо розміщення російської нестратегічної ядерної зброї на території республіки.

При цьому Шойгу наголосив, що РФ не передає Мінську ядерну зброю, а лише розміщує її на території Білорусі. Контроль над озброєнням та рішення про його застосування залишається за Росією.

Самопроголошений диктатор Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РФ вже почала переміщувати ядерну зброю до Білорусі.