Генерал Міллі розкрив причини затягування рішення про передачу F-16

Винищувачі F-16 наразі не були б достатньо дієвими для забезпечення оборони повітряного простору.

У Росії зберігається значна перевага в авіації. Про це сказав голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі за підсумками засідання Контактної групи з питань України в четвер, передає “Європейська правда”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Остін озвучив домовленості “Рамштайну” щодо навчання пілотів ЗСУ на F-16

“Найшвидший і найдешевший спосіб захистити повітряний простір робити це із землі й надавати ефективні наземні системи ППО. Це найбільш ефективний шлях перешкодити росіянам здобути перевагу в повітрі, й саме це ми робили. Сам літак коштує мільярд доларів, його утримання ще мільярд доларів. Тобто один літак коштує два мільярди доларів. У росіян тисячі літаків-винищувачів четвертого й п’ятого поколінь. Тому, щоб протистояти їм у повітрі, потрібна суттєва кількість винищувачів четвертого й п’ятого поколінь”, вказав він.

У майбутньому F-16 відіграватимуть роль у складі Військово-повітряних сил України. Але на розбудову повітряних сил необхідного обсягу й потужності потрібно багату часу.

F-16 в Україні будуть завоювати перевагу в повітрі та покривати територію, куди не дістають наземні системи ППО.

Зараз російська авіація переважає за кількістю і технологіями, сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Винищувачі не зможуть збивати балістичні ракети, тут потрібні системи Patriot та Samp-T. Але F-16 будуть захищати повітряний простір від таких ракет як Х-101, “Калібр” та дронів-камікадзе.