У НАТО зробили заяву про дотримання Грузією санкцій проти РФ

Північноатлантичний альянс очікують від Грузії, як і від інших країн-партнерів, поваги до демократичних цінностей.

Це включає також імплементацію міжнародних санкцій, що обмежують спроможність Росії вести загарбницьку війну проти України. Про це 25 травня під час дискусії в рамках щорічного Брюссельського форуму заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

За його словами, НАТО очікує дотримання санкцій проти РФ усіма країнами-партнерами, які не є членами Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стане членом НАТО після перемоги експосол Тейлор

Він також нагадав, що НАТО підтримує партнерство з Грузією вже багато років, допомагає у впровадженні реформ. За словами Столтенберга, Грузія є найвразливішою серед країн, що опинилися “поміж” шкідливим впливом Росії та демократичним світом. Генсек також нагадав, що саме у Грузії в 2008 році проявилася тенденція російської агресивної поведінки проти сусідів.

“Такі країни, як Грузія, намагаються чинити спротив російській агресії. Саме тому на Мадридському саміті ми вирішили наростити допомогу для цих країн, і Грузія є найбільш показовим прикладом”, ‒ сказав Столтенберг.

Нині, за його словами, ситуація навколо Грузії є одним зі свідчень, чого саме Кремль намагається досягти своїми ворожими діями. Москва хоче поновити “сфери впливу”, контролювати та позбавити незалежності сусідів та країни колишнього Варшавського договору.

“Це не той світ, в якому ми хотіли б жити”, ‒ наголосив Столтенберг.

Рішення Грузії поновити авіаційне сполучення з Росією суперечить політиці санкцій ЄС. Воно викликає сумніви у європейській перспективі Грузії, сказав речник ЄС Пітер Стано.

Влада Грузії відмовилася надавати Україні військову допомогу та не підтримала санкції проти РФ через проросійську позицію керівництва. Нині в Грузії великий вплив на всі рішення має олігарх Бідзіна Іванішвілі, який на початку 90-х заробив свої активи у Росії. Про це розповіла депутатка грузинського парламенту, екс-глава Нацполіції України Хатія Деканоїдзе.