Суд виправдав убивцю Петлюри: дата

Завербований радянськими спецслужбами емігрант з Російської імперії Самуїл Шварцбард розстріляв Головного Отамана військ Української Народної Республіки Симона Петлюру в центрі Парижа 25 травня 1926-го. Від поранень українець помер у лікарні. Завдяки таємній діяльності Кремля, суд виправдав нападника.

Перед тим Москва вела кампанію з дискредитації імені лідера українського визвольного руху. Коли не вдалося, пішла на його ліквідацію. Розробили хитрий план. Українці розкрили його, але на суді не змогли подолати тиск замовлених Радянським Союзом юристів та пропагандистів.

“Тільки більшовикам міг заважати цей носій єдиного популярного в Україні й незаплямованого політичного ймення, занотував після вбивства у щоденнику віцепрезидент Всеукраїнської академії наук Сергій Єфремов. Навіть тепер, коли в нього не було жодної реальної сили, все ж сама мара цього ймення грізно стояла перед більшовиками”.

Свідчення очевидців, документи поліції та служби безпеки Франції говорили, що Шварцбард не месник-одинак. Його дружина Хінда на допиті в день убивства розповіла, що в обідню пору її чоловіку хтось телефонував. Після розмови він вибіг з дому. Очевидно, спільник повідомив Шварцбарда, що Петлюра сам пішов до ресторану і з’явилася зручна нагода для замаху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цар і гетьман тримали в тюрмі, а більшовики – розстріляли. 140 років тому народився Симон Петлюра

Під час обшуку квартири Шварцбардів поліція знаходить лист від Самуїла до Хінди: “Моя дорога жінко! Я йду виконати свій обов’язок для мого бідного народу, який били, мучили та гнобили, тисячі бідних жидів безборонних. Петлюра відповідає за це, я помщуся йому. Прошу тебе бути героїчно спокійною. Я тебе ніколи не забуду. Я не можу так жити. Твій назавше”.

На допитах Самуїл каже, що писав лист удома і відправив перед замахом. Та це не так. Відісланий він пневматичною поштою з відділення №113 на площі Отель де Віль далеко від місця злочину. На поштовій печатці вказаний час відправлення 14:35. На той момент Шварцбарда вже арештували. Замість відпрацювати версію про спільника поліція вважає цей факт за помилку. Хоча це неможливо, адже цифри на печатці змінюють кожні 5 хв.

Більше про замах на Симона Петлюру та процес над Самуїлом Шварцардом читайте у журналі “Країна” за 20 травня 2021 року.

Симон Петлюра народився 22 травня 1879-го у Полтаві. Після духовної семінарії викладав і редагував українські видання на Кубані, у Києві, Львові, Санкт-Петербурзі та Москві. Під час Першої світової війни виступав ініціатором і організатором проведення Українського з’їзду Західного фронту у Мінську.

1917-го обрали головою української фронтової ради. Долучався до роботи Центральної Ради. Став членом уряду, вів роботу по українізації армії. Навесні 1919-го Симона Петлюру обрали Головою Директорії Української Народної Республіки.